torstaina, helmikuuta 27, 2003

Olen seurannut viime päivinä Helsingin Sanomien 50 vuotta sitten -palstaa jännityksellä. Pelastuuko Osmo Rainisalo kaivosta, jonne hän oli hautautunut hartioitaan myöten hiekkaan? Tänä aamuna leveästi hymyilevä mynämäkeläinen nuorimies tervehti lukijaa sairaalan vuoteelta. Kahdeksantoista tunnin pelastusoperaatio oli päättynyt onnellisesti. Kovaonninen kertoi helmikuun olevan hänelle huonoa aikaa, edellisenä vuonna hänessä oli silloin todettu tuberkuloosi, eikä sairaalasta pääsystä ollut kulunut kuin neljä kuukautta.

50-luvun alussa keuhkotauti oli todellinen vitsaus, josta minullakin on omakohtaista kokemusta. Sairastuin vuonna 51 ja vietin Ahveniston tuberkuloosiparantolassa 8 kuukautta. Lohdutonta aikaa alle kouluikäiselle. Muistan miten ihanaa oli päästä kotiin keväällä 1952. Iloa sumensi serkkuni Armin äidin samanaikainen kuolema samassa sairaalassa.

Samalla Hesarin sivulla uutisoitiin 16-vuotiaasta kuusamolaisesta koulupojasta, joka oli lähtenyt hiihtämään 30 kilomerin päähän toverinsa luo, mutta eksynyt matkalla. Etsijät olivat löytäneet lumeen kirjoitetun viestin, että hän oli eksyksissä ja hiihtämässä länteen. Latu vei yli rajan Neuvostoliiton puolelle. Pian oli viikko kulunut, eikä pojasta ollut kuulunut mitään. Miten käy Eino Parkkisenniemen?

keskiviikkona, helmikuuta 26, 2003

Entinen työtoveri Pertti Saamilehto lähetti viestin Pakkalasta. Hän siirtyi uuteen Pointin kirjastoon, josta olen sittemmin lukenut kuvauksia Hesarin kaupunkisivuilla. Vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta. Kirjastorakennuksiahan Vantaalla ei ole rakennettu liki 20 vuoteen ja tämä on uudentyyppinen kokonaisuus, jossa toimii myös koulu ja lastentarha. Ilman muuta lähiaikojen tutustumiskohde kunhan saan järjestettyä aikaa.
Myös Hakunilan suunnalla on mittavia suunnitelmia Urban-ohjelman myötä, monikulttuuritalo, jossa olisi myös tilat uudelle kirjastolle osana Hakunilan uutta keskustasuunnitelmaa.

Uusi lainausautomaatti vaikuttaa helppokäyttöiseltä. Piti tarkkailla lainaajien käyttäytymistä automaatilla eilen iltavuorossa ollessani, mutta asiakkaita oli jonoina sulkemisaikaan asti, enkä pystynyt irtautumaan tiskiltä. Automaatti on sijoitettu Rotundassa niin, että sen huomaa heti sisään tullessaan. Sen näyttö on värikäs -- oranssia ja sinistä -- ja nuolet + tekstit ohjaavat toiminnan eri vaiheissa.
Vanhaa automaattia eivät kaikki asiakkaat olleet edes huomaneet, vaikka olivat vuosikausia käyttäneet kirjastoa. Osoittaa, että sijoittelullakin voidaan edistää jonkin vempaimen käyttöä, kun halutaan rohkaista omatoimisuuteen.

tiistaina, helmikuuta 25, 2003

Uragalleria
Helsingin yliopiston rekrytointipalvelut ja humanistisen tiedekunnan työllistymis- ja tietoteollisuushanke ovat yhteistyössä
julkaisseet Uragalleria -sivuston. Galleria tarjoaa esimerkkejä Helsingin yliopistosta valmistuneiden sijoittumisesta ja heidän uransa vaiheista sekä antaa opiskelijoille uusia näkökulmia uravaihtoehdoista.

Kirjaston viikkon, HYK:n sisäinen verkkolehti, tiedote kertoi sivusta, joka on ilmeisestikin aivan tuore. Sivujen henkilövalikoima on vielä melko suppea, mutta kasvaa varmasti. Sivulla on näet nappi, jossa kehotus: "Kirjoita oma tarinasi"

maanantaina, helmikuuta 24, 2003

Kulttuurihistorian tietotekniikkakysely
"Milloin kuulit ensimmäistä kertaa tietokoneista?"
--Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineessa aloitettiin vuonna 2002 tietotekniikan suomalaista historiaa käsittelevä tutkimusprojekti (TIESU), joka hyödyntää tekniikkaan liittyvää muistelmatietoa. Jokaisella on arkipäivän havaintoja tietokoneista tai muista elektronisista laitteista; juuri tällaisen tiedon kerääminen on tämän kyselyn päämäärä. -- Tässä mahdollisuus kartuttaa aineistoa sodanjälkeisen tietotekniikkakehityksen tutkimukseen.

Joukkuemäen kultaa
Val di Fiemmen MM-kisoissa toteutui mäkijoukkueen tavoite -- kultamitali joukkuekisassa 5 vuoden odotuksen jälkeen. Mitaliveikkaukseni: 1 kulta, 3 hopeaa ja 3 pronssia on kullan osalta toteutunut. Vielä tarvittaisiin pari hopeaa ja pronssia. Taitaa jäädä vajaaksi.

Löytöjä
Eilisen surffailuni linkkejä: The Cartoonist - Ralf Zeigermann; Flighless Farrago, eteläafrikkalainen sivu, jossa viehättäviä kissakuvia; Exploding cigar - Weird news and strange events; Richard Bennett's Omphalos; Salon blogs
Harrastukseni muuttuisi helposti addiktioksi, elleivät arkiset velvollisuudet ja muiden perheenjäsenten halu päästä koneelle rajoittaisi halujani. Miten käy sitten, kun olen eläkkeellä ja minulla on yllin kyllin omaa aikaa? Tuskin maltan odottaa.

sunnuntaina, helmikuuta 23, 2003

Apuväline linkkien seurantaan
Retkelläni blogien maailmaan löysin hyödyllisen apuneuvon: Technorati Anywhere!, joka listaa sivujasi linkittäneet weblogit.
Noviisina kaikki verkkojulkaisemisen välineet ja blogien maailma ovat uutta ja ihmeellistä. Toisaalta alan pioneeritkaan eivät ole vielä vanhoja. Retkelläni tapasin visionäärejä ja todellisia individualisteja. Evan Williamsin, Bloggerin perustajan haastattelu "The Egotist" toukokuussa 2001 antoi taustatietoja Bloggerista ja muutamat muut (Blogger rhythms) pohjustivat Googlen Pyra Labs-kauppaa.
Käytettävyydestä
Pumpputermarin ja matkakortinlukijan lisäksi esimerkkinä huonosta käytettävyydestä voisin mainita HYK:n itsepalvelulainausaseman. Lomalta palattuani pääsen katsastamaan vanhan tilalle asennetun uuden aseman, jossa pitäisi olla helppokäyttöinen graafinen käyttöliittymä.
[via Visa Kopu ja Matkalla]

perjantaina, helmikuuta 21, 2003

Blogin kommentointipalikka
Yritykseni löytää palvelun tarjoaja eivät eilen onnistuneet. Uusia käyttäjiä ei otettu Yaccsiin eikä HaloScaniin. Päädyin tänään blogExtran backBlogiin. Toivon, että valintani on onnistunut.

Vietin eilisen päivän tutustuen Pinserin Blogilistaan. Mielenkiintoisia blogeja on paljon -- listani on pian muotoutumassa.

keskiviikkona, helmikuuta 19, 2003

Kärjessä
Suomi kohosi verkkoyhteiskunnan kehittäjänä kärkimaaksi World Economic Forumin tutkimuksen mukaan. Global Information Technology Report 2002-2003 -- Readiness for the Networked World.

Hiihtolomalla
Pojat lähtivät Pekan kanssa mökille hakemaan saunapuita. Lumitilanteesta ei ole selvyyttä. Luultavasti tie perille on auraamatta. He ottivat mukaansa pulkan, jolla aikovat vetää puut autolle pikkutien varteen, jos eivät pääse autolla pihaan asti. Tarjoilen heille sipulikeittoa ja täytettyjä ohukaisia, kun tulevat nälkäisinä takaisin.
En mennyt mukaan, koska vatsatauti vaivaa. Jo toisen kerran vähän ajan sisällä!
Hiihtolomalle sattuu Val di Fiemmen MM-hiihtojen 1. viikko. -- Viralliset kisasivut. Ilahduttaa vanhaa penkkiurheilijaa. Miesten 30 kilometrin hiihdon voitti suosikkini Thomas Alsgaard. Seuraavatkin palkintosijat menivät norjalaisille. Onnea! Suomalaisilla on taas ollut selittelemistä, kun Kaisa Varis ei saanut kilpailla eilen liian korkeiden hemoglobiiniarvojen takia. Sääli Kaisaa ja risut taitamattomalle valmennusportaalle.

maanantaina, helmikuuta 17, 2003

Ongelmia
Yritykseni luoda Bloggerin avulla sivu palvelimmelle epäonistui eilen. Uusi yritys tänään.
[2/16/2003 2:04:21 PM | Arja Leppänen]
6.1. Loppiainen
Pieni uutinen Hesarin sivuilla kertoi, että Salomonsaarten Tikopian ja Anutan saarten asukkaat olivat pelastautuneet luoliin, kun 30.12. riehunut hirmumyrsky Zoe pyyhkäisi yli saarten. Pitkään pelättiin koko väestön tuhoutuneen, kun ilmakuvissa ei näkynyt mitään elonmerkkejä. Pelastusretkikunta pääsi saarelle varhain eilisaamuna.
Tietoa Salomonsaarilta: www.sibconline.com.sb; www.peoplefirst.net.sb; www.pacificislands.cc; www.rambocam.com - Geoff Mackley.
Joulun päätteeksi maistelimme kardemumma-kaneli -kahvia, Lauri ja Eero riisuivat joulukuusen ja veivät sen ulos. Pekka rakentaa luukkua kissojen kulkureitiksi, ettei pannuhuoneen eteisen ovea tarvitsisi pitää koko ajan auki näillä pakkasilla. Viinimarjalikööriä on säästetty tarkoituksella loppiaiseen asti -- tilkkanen juhlakauden päätteeksi nautitaan tänään.
TV:stä tuli 1. osa sarjasta Venny.

Helsingin sanomissa 22.12.2001 ollut Venny Soldan-Brofeltin viinimarjalikööri- resepti, jonka Suomalaisen kirjallisuuden seuran kirjallisuusarkiston johtaja Anna Makkonen on kaivanut esiin arkiston kätköistä.


"Venny perkaa ensin kilon kypsiä mustia viinimarjoja ja kelpuuttaa mukaan vain marjoista suurimmat. Ne laitetaan puhtaisiin pulloihin, ja päälle kaadetaan litra viinaa tai rommia. Korkit suljetaan. Pullot saavat seisoa huoneenlämmössä; niitä ravistetaan silloin tällöin. Kolmen tai neljän viikon luluttua neste siivilöidään silkkikankaan läpi ja lisätään 400-500 grammaa sokeria, hopealusikalla hämmentäen. Sitten Venny kaataa juoman puhtaisiin, kuiviin pulloihin ja parafinoi korkit.
Sitten ei muuta kuin joulun odotusta!"

5.1. Pakkasen kourissa
Mittari on pysytellyt reilussa 20:ssa pakkasasteessa. Lauri huomasi eilen, että saunalle ei tule vettä. Vesijohto on jäätynyt. Vaikka lämmityskaapeli kytkettiin päälle ja lämminilmapuhallin otettiin apuun, jääeste ei ole vieläkään sulanut. Poltin käy miltei tauotta. Öljytankki tyhjeni heti uudenvuoden jälkeen, eikä toimitusta ole kuulunut - lupasivatkin varmuudella vasta 7.1. - niin että polttoöljyä on täytynyt hakea kanisterilla huoltoasemalta päivittäin. Miten sitä taaskin onnistuttiin jättämään tankin täyttö niin viime tinkaan, että öljy pääsi kovan kulutuksen vuoksi loppumaan, kun Neste ei kyennyt sitä toimittamaan kiireellisesti.
Klo 16.25 lämminvesijohto aukeni. Saa nähdä, kuinka pian kylmä vesikin juoksee. - Yllättävän pian, vähän ennen viittä. Saunailta pelastettu.

1.1.2003 Uusivuosi
Mäkiviikon perinteisessä uudenvuoden kisassa "Ahonen kaatui voiton Garmisch-Partenkirchenissä" (Hesarin verkkoliite)
Avauskierroksella Ahonen venytti 123 metrin hypyn ja oli kierroksen jälkeen toisena. Toinen hyppy lensi peräti 129 metriä, mutta Ahonen ei pysynyt jaloillaan. Peterka hyppäsi molemmilla kierroksella 123,5 metriä. Toisen tilan Garmischin kilpailussa jakoivat Itävallan Andreas Goldberger ja Puolan Adam Malysz.
Kahden osakilpailun jälkeen Ahonen johtaa mäkiviikkoa 513,1 pisteellä. Toisena on Peterka pistein 504,3. Hannawaldilla on 498,2 pistettä.

Yön valvomisen jälkeen vuoden ensimmäinen päivä kului lepäillessä ja TV:tä katsellessa. Pakkanen ei innostanut ulkoilemaan.

Uudenvuodenlupaus
Olen sittenkin päättänyt tehdä uudenvuoden lupauksen. Yritän pysyä paremmin työaikojen puitteissa. Vuoden viimeisellä jaksolla ylitunteja kertyi reilut 35 ja niistä vain 20 tuntia siirtyy seuraavalle jaksolle. Loput leikkautuvat pois.

31.12.
Klo 21 ja ulkona jo räiskyy ja paukkuu, pakkasta - 27°. Kirjasto suljettiin jo klo 16 ja ehdin Jussin kanssa samaan bussiin kotimatkalle. Jussi on kuulunut uudenvuoden vastaaottoomme siitä lähtien, kun muutimme Sotunkiin. Yhtään vuotta ei ole jäänyt väliin. Nyt sulattelemme ateriaa, jonka söimme nälkäisinä liiankin nopeasti. Ruokaryyppy kuuluu aina tälle aterialle, samoin kahvi ja konjakki. Jussi hankkii perinteisesti juotavat, me tinat ja raketit. Sauna lämpiää, pian pääsemme kylpemään. Tuntuu mukavalta ajatella saunastapaluuta höyryävänä pakkasessa tähtien alla. -- Tuli hieman kiire. Selvisin saunasta viittä minuuttia vailllailla puolenyön. Kiedoin märän tukan vanhaan neuvostoliittolaiseen kukkahuiviin ja siitä vaan ulos raketteja ampumaan. Perhepakkaus herätti hilpeyttä pojissa. Siinä oli monta pientä tussahtajaa, roomalaisia kynttilöitä, perhosia ja muutama näyttävä raketti. Varpaita ja sormia alkoi jo paleltaa. Olimme tyytyväisiä, kun vihdoin pääsimme sisälle lämpimään. Poksautimme Elysee-pullon ja joimme uuden vuoden maljat. Tinat jäivät valamatta. Vanhemmat pojat menivät nukkumaan, vain Eero jaksoi seurustella kanssamme. Uudenvuoden lupauksia emme antaneet.
30.12.
Syntymäpäiväni, ilman suurempia juhlallisuuksia. Armi-serkku soitti perinteisen onnittelupuhelunsa Pietarista. Kärvistelevät siellä ankaran pakkasen kourissa. Mittari näyttää samoja lukemia kuin meidänkin, - 24°C. Huomiseksi on luvattu vielä kylmempää. Misha on kärsinyt eniten pakkasesta, koska hänen on ollut pakko olla töissä uudenvuoden sesongin takia joka päivä, viikonloppunakin. Yliopistolla on kolmen viikon luentoloma, eikä Armin ole pakko pistää nenäänsä ulos. Kertoi kyllä kävelleensä viitisen kilometriä etsiessään kaupoista sopivaa kangasta. Tiedotusvälineissä ihmisiä on varotettu menemästä ulos, jos aikovat ottaa uutta vuotta vastaan shampanjan ja vodkan voimalla, sillä lämpötilan on ennustettu laskevan - 30°:seen.

25.12.
Viluttaa. Kiertovesipumppu oli poissa päältä useamman tunnin. Pekka kävi iltayöstä katsastamassa öljytilanteen, sulki kiertovesipumpun siksi aikaa ja unohti käynnistää sen uudelleen. Puolen päivän aikaan ihmettelimme, miksi oli niin kylmä. Mittarissa vain 14°C. Aamulla oli ollut 21° pakkasta, mutta sittenkin. Silloin Pekalla välähti: kiertovesipumppu! Putket olivat jäätyneet eikä niitä ole saatu suliksi vielä klo 16.30 mennessä. Soitimme Papalle Kokemäelle, että tulemme käymään vasta Tapanina, kun jäätymisongelmasta on selvitty. Klo 16.45 - voimme huokaista helpotuksesta - keittiöön tulevan linjan putken jäätukos suli ja vesi patterissa kiertää taas.

24.12.
Jouluruoat melkein valmiina, kinkku vielä uunissa. Ja tietysti vesi loppui kaivosta juuri parahiksi. Ei kun kantamaan sitä varakaivosta keittiöön, vessaan ja saunalle. Onneksi siinä kaivossa on vielä mitä vintata.
Joulurauhan julistusta odotellessa lähetin vielä viimeisen e-kortin. Joulutervehdyksiä tuli Postin arvion mukaan tänä jouluna postitettua 53 miljoonaa kappaletta, nämä e-kortit vielä niiden lisäksi. Joulupukki lähti matkaan Korvatunturilta, kuulin. NASAkin kuulemma seuraa sivuillaan joulupukin matkaa!
Valittelin taannoin joulun tunteen puuttumista. Huomasin Hesarin gallupista, että tunne on tuttu puolelle kysytyistä. Kyllä se tunnekin sitten pikku hiljaa valtasi, kun joulun valmisteluissa edistyttiin. Lauri ja Eero leipoivat piparkakut: possuja, vadelmapossuja = kalkkunoita, karibuja = oinaita ja pieniä tähtösiä. Joulutortut tuli jo syötyä, mutta nämä kovat piparit kestävät pidempään. Kuusi (oli näköönsä nähden turhan kallis, 20 € ) odottaa ulkona sisään tuomista. Se on harva, vähän toispuolinen, mutta menettelee, kun saa kaikki koristelaatikkoon vuosien varrella kerääntyneet ihanuudet verhokseen. Kissat tulevat sitä kummastelemaan ja juovat vettä jalan alla olevasta pesuvadista. Kumma, miten kuusen kasteluvesi maistuu kissoille ja koirille.

17.12.
Ei vielä tunnetta joulun tulosta, vaikka kalenteria katsoessa se on jo pelottavan lähellä. Miten sitä taas kaiken ehtii tehdä? Tunnelmaa yritin herätellä hehkuviinillä - ja hetken jo luulin onnistuneeni. Meni ohi kuin haihtuva humala.

8.12.02
Itsenäisyyspäivä meni uutta ylioppilasta juhliessa. Lauri sai lakin Sotungin lukion itsenäisyys- ja ylioppilasjuhlassa 5.12. klo 13.15. OHJELMA: Suomen lippu ja uudet ylioppilaat tulevat sisään - Lippulaulu (Yhteislaulu) - Laulun voimaa (P: Laaksonen, Lukion lauluryhmä ja bändi) - Hymymatkalla Suomessa (Lukion ilmaisutaidon ryhmän käsikirjoittama esitys) - Sotaveteraanien viesti (Linda Lehto ja Petri Holopainen) - Rehtorin puhe ja ylioppilaaksi julistus (Päivi Sillanpää) - Gaudeamus igitur (Yhteislaulu) - Uuden ylioppilaan puhe (Tapio Nolvi) - Maamme (Yhteislaulu). Sotungissa lakitettiin 14 uutta ylioppilasta, 12 poikaa ja 2 tyttöä. Ohjelma oli itsenäisyyspäiväpainotuksen vuoksi ylevän juhlallinen ja samalla lämminhenkinen ja sitäpaitsi todella hauska Hymymatka-kuvaelmineen. Kyllä ne nuoret osaavat! Iso-täti Anna-Liisa oli todistamassa tapausta ja kertailemassa omia muistojaan. Kokemäkeläiset ja muut vieraat tulivat juhlimaan uutta ylioppilasta sitten itsenäisyyspäivänä.
Linnan juhlat ja "Kuokkavieraat" jäivät tällä kertaa kokonaan huomiotta. Katselin myöhemmin kuvia netistä, uteliaisuuttani.

3.12.02
Mieltäni askarruttavat taiteilijat, jotka ovat maalanneet muotokuvia itsestään. Kalervo Palsan Toinen tuleminen -näyttelyssä Kiasmassa oli vaikuttava kokoelma muotokuvia. Hänen tavoitteenaan oli maalata omakuva joka päivä. Olisiko nykyisessä nettipäiväkirjojen kukoistuksessa samaa pyrkimystä?