keskiviikkona, joulukuuta 31, 2003

Hyvää uutta vuotta!
Olkoon alkava vuosi blogimaailman avartumisen ja uusiutumisen aikaa. Niin moni on lopettanut, valitettavasti. Terveisiet Ilkka Kokkariselle, jota olen kaivannut erityisesti.

Vuosi vaihtuu nautinnollisesti. On syöty, juotu ja saunottu. pian lähdemme ampumaan raketteja. Vietämme uutta vuotta vanhan kaavan mukaan. Jussi, Pekan työtoveri, joka on Louelta kotoisin ja jonka Pulla muistaa lapsuudestaan, on vieraanamme 20. kertaa. Maailma on pieni: minun rakas työtoverini tuntee Pekan työtoverin. Ihmettelin pitkään, missä se Loue oikein on, kun Pulla siitä aina puhui. Loue = vaatteesta tehty suojakatos. Lapissapa tietenkin Tervolan kunnassa. Pakkasta tällä hetkellä yli 22,8 astetta ja talvinen keli.
Täällä mittari on nollassa ja taivas pilvinen. Raketit näkyvät silti komeina. Niitä on ammuttu täällä Sotungissa jo kello seitsemästä lähtien. Aika siirtyä räjähteiden pariin.

tiistaina, joulukuuta 30, 2003

Taavetti, Daavid
- Hyvää syntymäpäivää, toivotan itselleni ja kiitän "sallimusta" siitä, että tästäkin vuodesta on selvitty, vaikka välistä tuntui, että sairautta ja leikkauksia pakkautui riittämiin yhdelle vuodelle.

Armi onnitteli soittamalla Pietarista ja Anna-Liisa -täti lähettämällä runon, jota en malta olla kopioimatta tähän, vaikka en ole lupaa kysynytkään. En usko hänen panevan pahakseen.

Onnen hetkiä
löytöretkiä
hyvää kuntoa
elämäntuntoa
riemunhyppyjä
naurunryppyjä
vanhaa ja uutta,
elämän sankaruutta


Kortin takasivulla vielä muistutus:
Iän lisääntyessä omakohtaisen liikunnan merkitys elimistön toimintakyvyn ylläpitäjänä tulee yhä tärkeämmäksi.
Joten vireällä mielellä KÄVELE JA ULKOILE!
Kulttipuu
Salomonkadun salava (Salix fragilis, piilipuu) Lasipalatsin kupeessa katkesi maanantai-illan myrskyssä. Puuvanhuksen kohtalo suretti. Siitä keskusteltiin töissä ja kadulla, kun kiiruhdin Ateneumin kulmalta Rautatientorin yli bussipysäkilleni.

Jotkut olivat ennättäneet ottaa puun kappaleita muistoksi ennen kuin runko tänä aamuna vietiin pois. Se kokee uuden elämän, sillä siitä on määrä valmistaa muistoesineitä. Puusta ryhdytään myös keräämään perinnetietoa.
"Rakennusvirasto kerää yhdessä ympäristökeskuksen kanssa kansalaisten muistoja ja tuntemuksia, jotka liittyvät 29.12. kaatuneeseen puuvanhukseen. Muistoja voi lähettää tammikuun ajan rakennusviraston asiakaspalveluun tai Helsingin kaupungin yhteiselle keskustelupalstalle, jossa ne ovat muidenkin luettavissa."

AJANKOHTAISTA :: Helsingin kaupungin rakennusvirasto

lauantaina, joulukuuta 27, 2003

Yhtä juhlaa
Kokemäen jouluaaton perinteeseemme kuuluu käynti Koomassa, hautausmaalla sytyttämässä kynttilät omaisten haudoille. Iltapäivän hämärässä loistavat lyhtyjen rivistöt vanhan sembramäntykujan molemmin puolin on tunnelmallinen näky. Siellä lepäävät rinnan kokemäkeläiset ja räisäläläiset suvut - Kirsti-mummukin, Räisälästä evakkona seudulle tullut, rinnallaan muutaman päivän ikäinen Riitta-tytär. Mummua muistamme kyntilöin jo kymmenettä vuotta.
Etsiessäni tietoa Kooman hautausmaasta löysin Satakunnan kirkkoteillä - Retkiä vanhimmassa kirkkomaakunnassamme -julkaisun, jonka mukaan voisi suunnistaa kirkkorakennuksia katsomassa, sitten joskus, kun on aikaa.

Toinen aattoillan kohokohta on savusaunan lempeät löylyt. Pertin itse rakentama savusauna rinteessä tontin laidalla on kuin koru maisemassa.

Kolmas kohokohta, jouluateria kruunaa kaiken. Laatikoita, kinkkua, rosollia, sienisalaattia, himosilakoita, sillejä, savusiikaa ja graavia lohta, juustoja - varsinkin kutun tuorejuusto oli makuhermoja hivelevää, riisipuuroa ja luumukeittoa, palan painikkeeksi tummaa jouluolutta.

Kahvipöydässä yritin pysyä kohtuudessa, mutta en malttanut olla maistamatta paria mehevää kuivakakkua, enkä etenkään Sacher-kakkua. Joulun maljaksi nostimme lasilliset omatekoista mustaherukkalikööriämme, jonka maku ja tuoksu yllätävät aina.
- Että voikin olla hyvää!

Pukin tulo ja lahjojen jako oli menettänyt asemansa aattoillan huipennuksena, kun läsnä ei tällä kertaa ollut pienimpiä lastenlapsia. Neljä nuorinta, neljästä vuodesta pariin kuukauteen esittäytyivät joulupäivänä lahjoineen ja aukoivat kuusen juurelle yllättäen ilmaantuneita paketteja. Kaikkien suosikki oli hirnuva keppihevonen, jonka sai ääntelemään korvia pitelemällä.

Regina Raskin Tänään kotona ja Jari Tervon Siperian tango olivat papan ja Pekan + Eeron valinnat tämänvuotisiksi joulujahjakirjoikseni. Vielä ovat avaamatta.
Pekalta sain lisäksi toivomani pehmeän paketin, harmaan puseron, paksun ja tyylikkään. Viinipullo, lasit ja konvehtirasia, kinkkualusta ja kokin esiliina olivat käytännöllistä Anna-Liisa -tätiä. Konvehtirasioita saimme myös muilta. Epäilen, ettei niitä enää uutenavuotena ole jäljellä, vaikka en niitä itse syökään enää entiseen tapaan.

keskiviikkona, joulukuuta 24, 2003

Huomenna, jos Luoja suo ...
Suomen Turku julistaa puoliltapäivin joulurauhan ja käymme sille kuuluvalla arvokkuudella tätä juhlaa viettämään.

Toivotan hyvää ja rauhallista joulua vakituisille ja satunnaisille lukijoilleni. Tavataan taas tapanina.

Muisti teki tepposet muutamassa kohdin. Arvokkuuden sijasta hartautta ja Luojan paikalla Jumala. Joulurauhan julistuksen teksti

tiistaina, joulukuuta 23, 2003

Lumimyräkkää
Valkeaa joulua toivoo tunnelman vuoksi, mutta liika on sentään liikaa. Lähdin töistä puoli kuuden maissa ajatuksena ennättää kotiin hyvissä ajoin, Anna-Liisa -tädin tuomat lahjapaketit matkassani, jotta ehtisimme käydä kaupassa ostamassa kinkun, lanttuja ja lohifileen graavattavaksi.

17.50 lähtevää bussia ei koskaan tullut. Lumentulo oli sotkenut liikenteen. Viidenkymmenen minuutin odotuksen jälkeen tuntui taivaalliselta istahtaa tuulen suojaan lämpimään bussiin ja antaa periksi väsymykselle.

Iltauutiset olivat jo alkamassa, kun kauppareissu oli tehty. Eero kyllä närkästyi kinkun kokoa. Hänestä vajaan 6 kilon kinkku ei näyttänyt tarpeeksi komealta, kun ei ollut edes potkapuoli. Kumma kyllä, tavalliset harmaasuolatut kinkut olivat lähikaupasta miltei loppuneet. Kalkkunoita taas oli tarjolla joka altaassa. Sulanut kinkku oli valmis uuniin pantavaksi ja siellä se nyt kypsyy yön ajan matalassa lämpötilassa.

sunnuntaina, joulukuuta 21, 2003

Kattikatkos
Kun internetyhteys ei pelaa, palveluntoimittajan manaaminen käy ensimmäiseksi mielessä. Lähempi tarkastelu paljasti kissojen irrottaneen telmiessään puhelinpistokkeen seinästä.

Kaikki kolme pentua ovat vielä säheltämässä kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Luovutuksen viivästymisen yksi syy on ollut Viiksun saama purema, joka tulehtui ja vaati lääkärissäkäynnin sekä antibioottikuurin. Puremakohdasta lähtenyt karva on alkanut kasvaa ja on pian entisellään. Seuraavan luovutusponnistuksen aion tehdä pyhien jälkeen, kun oletan isäntätarjokkaiden palanneen matkoiltaan.

Lisäaika on tehnyt pennuille hyvää, arin tyttökin on sosiaalistunut huomattavasti ja pojat pyörivät jatkuvasti kintereillä. Kun pennut viettävät ensi viikkonsa tavoittamattomissa, niiden leimautuminen ihmisiin kestää tavallista pidempään. Taiteiden yöstä lähtien prosessi on ollut käynnissä. Pekka auttoi silloin Pikku-Mustaa siirtämään pennut yläkertaan, kun ne omin jaloin pääsivät kömpimään verannan lattian alustan puruista näkösälle. Tulokseen saa jo olla tyytyväinen.
Kippis ja onnea
Hyvä Tuomas ja paha Nuutti saivat kasvot tänäkin vuonna, kun Olutliitto palkitsi ansioituneen oluenystävän ja olutkulttuuriin vihamielisesti suhtautuvan henkilön.
OLUTLIITTO - Ölförbundet - Finnish Beer Union - EBCU Finland

lauantaina, joulukuuta 20, 2003

Joululiikenteen vapaaehtoiset auttajat
Joulunajan liikenteen vapaaehtoispalvelut käynnistyivät Rautatientorilta yhteislähdöllä puoleltapäivin.
Autoliiton tiedotteessa annetaan viimehetken neuvoja jouluksi kylään matkaaville. Maltti on valttia liikenteessä, ja matkaan kannattaa varustautua hyvin ennakkoon. Joulun menoliikenne jakaantuu useammalle päivälle, mikä tietää helpotusta ruuhkahuippuihin.


Tänä vuonna matkaamme Kokemäelle jo aattona Simo-papan toivomuksesta. Perinteisesti olemme viettäneet aaton kotona ja lähteneet sukulaisiin vasta joulupäivänä tai tapanina. Ajatus yksinäisestä jouluaatosta ei pappaa miellyttänyt, sillä muut lapset olivat yllättäen ilmoittaneet viettävänsä jouluaaton kotonaan.

torstaina, joulukuuta 18, 2003

Johtolankoja
Tommin muistelus on saanut Misunkin innostumaan. Hän kertoo lempparistaan Lillin kissamatkasta, jota ei Googlekaan löytänyt.
Kaivoin salapoliisin suurennuslasini esiin ja keksin Lillin kissamatkalle toisen mahdollisen nimen, Ivar Aroseniuksen kuvakirjan Kissamatka, josta on olemassa animaatio.

Tekijä(t): Arosenius, Ivar
Teoksen nimi: Kissamatka : kuvakirja / Ivar Arosenius ; suom. Panu Pekkanen
Julkaistu: Porvoo Hki : WSOY, 1975
Ulkoasu: [18] lehteä : kuv. ; 26 cm
Alkuteos: Kattresan
Lisäpainos: 2. p. 1985

Aineisto: kirja
ISBN: 951-0-06690-7 (sid.)
Luokka: UDK:839.7 -1 (024.7)
Muu(t) tekijä(t): Pekkanen, Panu
Kokoelma: KANSALLISKOKOELMA (käytettävissä vain lukusalissa)
Sijainti: 1973- Da
Kokoelma: KANSALLISKOKOELMA (käytettävissä vain lukusalissa)
Sijainti: 1978- Da2

Pienen kanakirjan arvoitus on edelleen selvittämättä. Palaan asiaan apujoukkojen kera, kun palaan lomalta töihin. Vihjaisin jo kokoelmille mielenkiintoisesta selvitystehtävästä.


Uusi valituskanava
Novo ja Tieliikelaitos ovat avanneet Katukanava-nimisen internetissä ja tekstiviestillä toimivan palvelun. Ihmisillä on nyt mahdollisuus antaa palautetta katuympäristöstä ja liikenneturvallisuudesta, kuten vaarallisista risteyksistä tai teiden ja katujen kunnosta ja ylläpidosta. [via Kärkiverkosto]

Uskon, että kanavalla on paljon liikennettä näinä vaihtelevan talvikelin aikoina. Kunnallisten säästötoimien vuoksi monen syrjäisen tien auraus hoidetaan, kun kiireiltä ehditään, jos aina silloinkaan.

keskiviikkona, joulukuuta 17, 2003

Tommin kaipaama

Tekijä(t): Disney, Walt
Teoksen nimi: Hessu ja valkoinen hirvi / Walt Disney
Julkaistu: Östersundom : Kirjalito, 1977
Ulkoasu: [1], 16, [1] s. : kuv. ; 12 cm
Sarja: (Walt Disneyn pienet kirjat ; 74)
Huomautus: Suomennos
Lisäpainos: 2. p. 1981

Aineisto: kirja
ISBN: 951-28-0041-1 (nid.), 2 mk
Luokka: UDK:820 -3 (024.7)
Kokoelma: KANSALLISKOKOELMA (käytettävissä vain lukusalissa)
Sijainti: 1973- Dc
Kokoelma: KANSALLISKOKOELMA (käytettävissä vain lukusalissa)
Sijainti: 1978- Dc2

Kirjaa ei löytynyt Helsingin seudun yleisistä kirjastoista.

Tommi ei ole ainoa, joka etsii varhaisten kokemustensa juuria. Kirjastossa joudutaan selvittämään paljon hatarampien mielikuvien pohjalta, mistä julkaisusta kulloinkin on kysymys.
"Vanhanaikainen, kanoista kertova" 70-luvun lastenkirja antaa jo hieman haastetta. Yritetään.
Vuosipäivä
Orville Wrightin Kitty Hawkin lennosta tulee tänään kuluneeksi sata vuotta. Tapausta juhlitaan ympäri maailman ja Kitty Hawkissa erityisesti. Flyerin kopion lentoa seuraavat kunnianarvoiset vieraat George W. Bushista veteraaniastronautteihin: "US President George W Bush is due to attend Wednesday's flight along with great US aviators and astronauts as actor John Travolta, himself a pilot, acts as master of ceremonies."
BBC NEWS | Americas | Aviators mark 100 years of flight
Aarteita etsijöille
Heikki Kaukoranta raportoi viestissään mielenkiintoisesta antikvaarisesta hintaennätyksestä:
"Pari viikkoa sitten helsinkiläinen sarjakuvien erikoisliike Kulku-Katin poika möi ensimmäisen suomalaisen sarjakuvajulkaisuksi tulkittavan teoksen hintaan € 10 000. Aivan: kymmenen tuhatta euroa.

Kirja on Amerikalainen kuvakirja. Hki : Minerva, 1904 (Tilgmann). (18 s.) : kuv., vär., 32 x 19 cm.

PS. Amerikalainen kuvakirja on kirjaston kansalliskokoelmassa sekä suomen- että ruotsinkielisenä laitoksena. Suomenkielinen laitos, jonka etukansi on vaurioitunut, on digitoitu Helmeen."

Monenkohan mummulan vintiltä löytyisi vanhoja sarjakuvaharvinaisuuksia, jos perilliset osaisivat asiantuntevasti niitä silmäillä? Pelkään, että ne joutuvat oitis hävitettävien pinoon. Vanhaa roinaa. Kaikkea sitä on viitsitty säilyttää!

tiistaina, joulukuuta 16, 2003

Myrkkyä
Ilta-Sanomien Lukijan ääni -keskustelupalstalla kiistellään siitä, saako Suomi elintarvikeviraston sijalle tähdellisen viraston, ja jos saa. Isoisten lupaukset ja sopimusten pettämiset ovat tuoreessa muistissa. Liian helpolla annettiin periksi, on monen mielipide. EU-vastainen kyseenalaistaa kommentissaan koko virastojärjestelmän turhana byrokratiana.

Vaniotas Vanitatum (17/104) puolustaa kemiaa: Kemikaalivirasto on sata kertaa parempi juttu kuin esim. rajavalvontavirasto.
"Vaikkakin kemikaalit ovat tällä haavaa "huonossa huudossa" kansan suussa, kuvitelkaa nykyaikaista yhteiskuntaa ja elämäntapaa ilman kemikaaleja... Mahdoton asia, kemikaalit väistämättä ovat osa meidän "jokapäiväistä leipäämme", ihan sanan varsinaisessa tarkoituksessa. Samoin kemikaalien tutkimus ja kehitys ovat ensiarvoisen tärkeitä sekä terveyden että myös kemikaaleilla tehtävän biskeksen kannalta."

Ihmisten terveyden ja ympäristön puhtauden kannalta kemikaalivalvontavirasto tuntuu yhtä tärkeältä kuin elintarvikevirastokin. Vaikka sitä haukutaan myrkkyvirastoksi, vaarallisten kemikaalien lisäksi valvontaan tulee koko kemianteollisuuden arsenaali lukuunottamatta lääketeollisuutta ja elintarviketollisuuden käyttämiä lisäaineita. Painoarvo riippuu lainsäädännön ja sopimusten sisällöstä, kunhan niistä ensin päästään sopuun. Saanemme vielä kiittää neuvottelijoita järkevästä kompromissista.

sunnuntaina, joulukuuta 14, 2003

Saddam, Saddam ...
YLEn ylimääräisessä uutislähetyksessä kerrottiin Saddam Husseinin jääneen kiinni Tikritin lähellä amerikkalaisten ja kurdien yhteisessä operaatiossa. Myöhemmin Tony Blair vahvisti asian, mutta amerikkalaiset ovat vielä vaitonaisia. Husseinin mahdollisesta pidätyksestä tiedotetaan klo 14 aikaan Bagdadissa.
HS Verkkoliite - Tuoreet - Ulkomaat

Amerikkalaisten arvovallalle ja George Bushin toisen kauden presidenttiydelle uutinen antaa sievän nosteen.

lauantaina, joulukuuta 13, 2003

Häiriköintiä
Käytöskukan näyttää vallanneen "Psychophobia crew". Kuka, tai mikä, näitä yllätyksiä järjestää?

Koneelleni on vähän väliä pyrkinyt rietas "Hot sluts"-kuvasto, jonka latauskehotukset ovat sinnikästä lajia. Ikävää häirintää sekin.
Työn puolesta
Eilinen palkansaajajärjestöjen mielenilmauspäivä työn puolesta ja irtisanomisia vastaan ei näkynyt työpaikalla juuri ollenkaan. Muutama työn puolesta -tarra ja HYHY:n tidotelehtinen nähtiin, kun aktiivinen luottamusmiehemme käväisi lainauksen tiskillä.

Tiedotusvälineiden valistamina ymmärsimme, että palkansaajat halusivat päivän avulla haastaa työnantajat keskustelemaan mm. siitä, millä tavoin henkilöstön työsuhteiden turvallisuus varmistetaan, työntekijöiden osaamisesta ja jaksamisesta huolehditaan ja miten työpaikalla voidaan päästä rehteihin pelisääntöihin ja aitoon yhteistoimintaan. STTK:n alunperin ehdottama päivän työnseisaus oli muuttunut hengeltään yhteistoimintaa korostavaksi varttitunnin mielenilmaisuksi.

Kyllä jossakin päin marssittiin näyttävästi uloskin, Koneen ja Wärtsilän toimihenkilöt pääsivät uutisiin, ja palvelulaitoksissa, kuten pankeissa, Kelan toimistoissa ja Alkossa ovet suljettiin keskipäivällä viideksitoista minuutiksi.

Edellispäivänä olin päivitellyt Helsingin Sanomain uutista, joka kertoi valtiolta kadonneen kymmenen vuoden aikana yli 100 000 työpaikkaa. Ja tänään Vasemmistoliiton puoluesihteeri Aulis Rooth kehottaa tunnustamaan, että markkinavoimat eivät yksin ratkaise työttömyysongelmaa: Julkinen sektori merkittävä työllistäjä

Täytyy tunnustaa, että rakenteellinen työttömyys on liian kova pala purtavaksi näillä eväin.




Hyväntekijät
Visan bloggaajat-kimppa sai minutkin osallistumaan joulupatapottimme kartuttamiseen. Oli helppo mennä mukaan, kun esityö oli tehty. Netissä ei tarvitse näyttää naamaansakaan eikä vastata kiitokseen. Punaisen Ristin lippaaseen ja sotaveteraanien keräykseen annan roponi miettimättä, mutta joulupatojen kohdalla minä hyväosainen tunnen harrastavani hyväntekeväisyyttä, ja se nolottaa. Ei kenenkään jouluilo saisi olla minun hyvästä tahdostani kiinni. Tässä epätäydellisessä maailmassa on tarvetta tehdä hyvää.
visakopu.net - Bloggaajat tekemään hyvää! - Keskiviikko, 10. joulukuuta 2003 klo 21:50

torstaina, joulukuuta 11, 2003

Stakes tiedottaa
Alkoholi- ja huumesairaudet lievässä kasvussa

Tuore Päihdetilastollinen vuosikirja kertoo alkoholisairauksien lisääntyneen prosentilla ja huumesairauksien 3,5 prosentilla. Nykyisen kulutuksen kasvun ennustetaan lisäävän alkoholikuolemia ja sairastuvuutta muutaman vuoden viiveellä.

Oma alkoholinkäyttöni muutui, kun diabetekseni todettiin. Ei enää poikkeamisia oluelle työpäivän jälkeen. Il Sicilianossa nautin café lattea. Saunaoluista en ole luopunut, enkä luovu. Ne kuuluvat niin erottamattomasti saunomisen nautintoon.
Joulupostia
Pian on h-hetki joulupostin lähettämiselle. Maanantai on viimeinen päivä, jolloin postikortit ehtivät jouluksi perille edullisemman taksan mukaan. Vaikka olen monena jouluna päättänyt olla ajoissa liikkeellä, olen säännöllisesti myöhästynyt. E-kortit ovat hauskoja, mutta ne eivät korvaa perinteistä korttia. Toistaiseksi olen lähettänyt molemmat.

Postilla on myös lahjavinkkipalvelu, jonka välityksellä voi lähettää joululahjatoivomuksensa. Piti heti kokeilla.
Posti - Joulu 2003

sunnuntaina, joulukuuta 07, 2003

Max the cat
Japanilainen robottikissa on päässyt TIME-lehden vuoden hittikeksintöjen listalle. Sivulla oli linkki, joka vei Robo Therapy:n sivustolle. Ihmisten ja robottien yhteiselon tutkimuksesta on näemmä syntynyt soveltavia tutkimushaaroja.
TIME Magazine: Coolest Inventions 2003, Robotic Cat

lauantaina, joulukuuta 06, 2003

Linnanjuhlia
Perinteisen itsenäisyyspäivän vastaanoton lisäksi itsenäisyyttä on juhlittu syrjäytyneiden ja "vanhojen venkuloiden" tilaisuuksissa.
Linnanjuhlat

Veikko Hursti, tuo suomalaisen itsepäisyyden ilmentymä, jolle Aleksis Kiven Seura lahjoitti Eskon puumerkin vuonna 1993, keräsi taas Hakaniemen torille soppakanuunoiden ja paistettujen makkaroiden ääreen sadoittain juhlijoita. Pääministerikin lähetti heille tervehdyksensä. Syrjäytyneiden linnanjuhlista on tullut instituutio.

Kutsutut linnassa, syrjäytyneet torilla tuulessa ja kuokkavieraat rynnimässä poliisiketjun läpi osoittamassa mieltään nykymenoa vastaan. Sama meno vuodesta toiseen. Muutos vaatisi voimaa, yhteishenkeä ja selväpiirteisen ohjelman, tai lisää Eskoja, jotka saisivat muutosvoimat liikkeelle. Vankkurit länteen, giddiop!

Yllätin itseni katsomasta Tuntematonta sotilasta haikean nostalgian vallassa. Näin elokuvan ensimmäisen kerran lapsena Turvantalon kulisseissa, kun en tohtinut mennä salin puolelle. Olen nähnyt sen niin monta kertaa, etten muista määrää. Nyt, kun Eero katsoo elokuvaa kirjan luettuaan ja muistaa repliikkejä ja kohtauksia, omat muistoni nousevat voimakkaina mieleen. Ymmärrettävistä syistä kirja oli isälleni tärkeä ja elokuvana kenties vielä koskettavampi. Sodan koettelemukset olivat hädintuskin pinnan alla.

Tuntemattoman esityksestä itsenäisyyspäivänä näyttää tulleen traditio. Mikäpä siinä. Päivällinen kahdelle vappuna on saanut seuraa.
Suomi ranskalaisin silmin
Piti ruveta kirjoittamaan itsenäisyyspäivän blogia, mutta huomasin ohjelmaoppaasta mielenkiintoisen lähetyksen, jota nyt täytyy lähteä TV:n ääreen katsomaan.
Yle - päivän ohjelmatiedot

Kotivideonomaisesti toteutettu puolituntinen oli paljon sympaattisempi ohjelma kuin odotin. Ei mitään hymistystä, otokset ja haastattelut puhuivat arkisin kuvin rajanpinnan elämästä ja asukkaista. Elintasokuilu, näköalattomuus ja toivon puute Venäjän puolella rajaa jäivät taustalle, kun taas suomalaisten ennakkoluulot venäläisiä maahantulijoita kohtaan välittyivät miltei jokaisessa haastattelussa. Turisteina olkoot tervetulleita, maahanmuuttajina ovat rikollisainesta.

perjantaina, joulukuuta 05, 2003

Punainen erokirja - Pirkko Saision finlandiapalkittu romaani
keskipohjanmaa.net
Leena Ahlholm esittelee kirjan tavalla, joka herättää halun tutustua siihen ja ymmärtää mitä lesbous oikein on, millaista on elää vieraassa maailmassa.

Seksuaaliset vähemmistöt ovat olleet minulle yhteiskunnallisen suvaitsevuuden mittari. Ihminen elää elämäänsä monine polkuineen. Jos minä en ymmärrä miksi, ei moni muukaan. Tärkeintä on saada olla oma itsensä.

Uutinen Saision palkitsemisesta taisi jäädä sen uutisen jalkoihin, että hän luovutti palkintoshekkinsä Setalle.
"Usko omaan identiteettiin ja omiin ihmisoikeuksiin ei olisi koskaan ollut mahdollista ilman niitä käsittämättömän rohkeita ja kapinallisia nuoria ihmisiä, jotka olivat, ja ovat ystäviäni ja jotka sittemmin perustivat yhdistyksen nimeltä Seksuaalinen tasavertaisuus ry, Seta", Saisio kiitteli palkintopuheessaan. - HS

torstaina, joulukuuta 04, 2003

tiistaina, joulukuuta 02, 2003

Ajantietoa
Olen kaipaillut Vilkunan Vuotuista ajantietoa, jonka olen hukannut jonnekin. Elleissä osui silmiin Tyyne Pennasen artikkeli, jossa käydään läpi joulunajan perinteitä.
Sonera Plaza Joulun aika alkaa ensimmäisestä adventista

Huomasin, että perinteiseen itsenäisyyspäivän viettoon on ilmaantunut yhteistoimintaa korostavia äänenpainoja: "Tänään itsenäisyys on yhteyttä luova sana. Se ei anna lupaa eristäytymiselle eikä muullekaan itseriittoisuudelle," kirjoittaa Veli-Matti Hynninen Itsenäisyyspäivä-artikkelissaan ja tuo taas kerran esiin sen, että arvostamme sitä mitä meillä on vasta kun kuulemme jonkun ulkomaalaisen arvioijan meitä kehuvan.

maanantaina, joulukuuta 01, 2003

Morkkista
Pikkujoulun jälkeinen ensimmäinen työpäivä, ja yhdellä jos toisella aihetta katsoa peiliin kulmat kurtussa.

Ei olisi pitänyt juoda niin monta lasillista, ei säestää hairahtuneen ruotuunpalauttamisessa jatkopaikan eteisessä, kun oli jo kova kiire viimeiselle bussille. Kukkaro kolmekymmentä euroa kevyempänä ei ollut yhtään helpompaa kestää aamuista krapulaa. Ensi vuonna olen viisaampi.