Yhteinen huolenaiheemme
KELAn selvitys kertoo joka viidennen poissolopäivän johtuvan psyykkisistä syistä. 1990-luvun lopulta lähtien tilastokäyrät osoittavat hälyttävää nousua.
Jorma Järvisalo ja Jouko K. Salminen ovat tarkastelleet Kelan tilastoista masennuksen ja muiden psyykkisten oireiden aiheuttamaa työkyvyttömyyttä - sairauspäivärahakausia ja työkyvyttömyyseläkkeitä 1996-2002.
Heidän mielestään psyykkisten häiriöiden ja oireiden ennalta ehkäisylle tarvittaisiin pikaisesti samanlainen valtakunnallinen ohjelma, jolla sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn aikanaan ryhdyttiin. Toinen kannatettava ehdotus on "matalan kynnyksen tukipaikat", joihin voisi mennä keskustelemaan mieltä painavista asioista. Depressio- tai mielenterveyshoitaja terveyskeskuksessa on hyvä idea. Onhan siellä erikoishoitajia muihinkin ongelmiin, esim. tinnitus-, verenpaine- ja diabeteshoitajia sekä kaikenlaisia terapeutteja fyysisiin vaivoihin. Miksei sitten mielen vaivoihin?
Ehkäisyyn kannattaisi suunnata voimavaroja, jos sillä pystyttäisiin estämään vakavia sairastumisia. Avoimessa markkinataloudessa, suorituspaineet puristavat. Olosuhteita emme voi juuri muuttaa, mutta asennevammaisuudellemme sentään voimme jotakin.
Mitä, onko minun asenteissani itseäni ja muita kohtaan jotakin vikaa? Hyvä kysymys.
Kela - mielenterveysongelmat, Kelan sanomat
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti