maanantaina, lokakuuta 11, 2004

Nakit irti mun sukulaisista!

Korkeasaaren päätös luopua vaippapaviaaneista herätti odotetun vastalauseryöpyn. Eläinsuojelutahot paheksuvat eläinten lopettamista vedoten eettisiin syihin: "Suomen Eläinsuojeluyhdistys pitää eettisesti arveluttavana ja kestämättömänä sitä, että paviaanit vain lopetetaan, kun niille ei tilaa löydy ja myöhemmin hankitaan uudet eläimet vanhojen sijaan. Yhdistys vetoaa Korkeasaareen ja Helsingin kaupungin johtoon, että nämä vielä kerran selvittäisivät kaikki mahdollisuudet sijoittaa eläimet, tässä tapauksessa paviaanit, rakennustöiden ajaksi tilapäisiin, mutta asianmukaisiin tiloihin."

Jokamies reagoi tyrmistyneenä yleisönosastokirjoituksin, keskustelukanavilla ja värkkäämällä adresseja paviaanien puolesta. Että kokonainen lauma paviaaneja lahdataan noin vaan, kun niille ei löydy sijoituspaikkaa korjausten ajaksi, käy yli ymmärryksen. Monet kävivät viikonloppuna katsomassa uhanalaisia.

Vaippapaviaanit, kotoisammin punapersepaviaanit, ovat koko olemassaolonsa ajan olleet Korkeasaaren suosituimpia eläimiä. Niiden estoton laumaelämä: syöntiä, juontia ja naintia ilman inhimillisen hävyn häivää on tarjonnut oivallisen vertailukohteen arvioidessamme omaa käyttäytymistämme. Ja ne ovat kiinnostaneet lapsia ja aikuisia yhtälailla.

Oliko uutisen tarkoituksena herättää juuri toivotunlainen reaktio? Jos kyse on rahasta, ihmiset saadaan kyllä kaivamaan kuvettaan, kun heidät pannaan seinää vasten. Markkinamiehet astuivat oitis arenalle koko sivun ilmoituksin mainostoimisto Bobin etsiessä pelastusprojektille vetäjää. Epäilemättä sellainen löytyy. En epäile, etteikö hyviä ja toteuttamiskelpoisia ideoita keksittäisi. Minullekin tuli heti mieleen yksi: Lasten Päivän Säätiö ja Linnanmäki. Sea Lifen vedenalaisen maailman seuraksi huvipuistoon sopisi maanpäällinen eläinyhteisö, paviaanimaailma, serkkujensa iloksi.

Korkeasaari on sapiskansa ansainnut. Puhelimet ovat taatusti pärisseet ja korvat punoittaneet. Tökerösti ovat asian hoitaneet. Jos sisäsiittoiselle laumalle ei ole löytynyt ottajia muista eläintarhoista, niille olisi pitänyt järjestää väliaikainen sijoitus Leijonalinnan korjauksen ajaksi. Jos niistä halutaan luopua kokonaan, niiden lisääntyminen olisi voitu estää ja antaa kannan kuolla luonnollisesti, tai ainakin "hienotunteisemmin". Siitähän ei pääse mihinkään, etteikö eläintarhoissa eläimiä manipuloitaisi. Kimmo Oksanen kirjoitti varsin suorasukaisesti Helsingin sanomien sunnuntain Kaupungin laita -palstalla kesätyökokemuksistaan Korkeasaaressa. Eläinlääkärin pyssy lauloi nuorien uroiden kehittyessä liian uhmakkaiksi, jotta olisi vältytty verisiltä näytelmiltä, tai sitten lahdattiin vanha laumanjohtaja ja annettiin jonkin nuorista uroksista voimistua. Nuorimmaisista karsittiin epäkelvot ja laumaa verotettiin yleensäkin, jos pääluku kasvoi liikaa.

Ajatus ilmastoomme paremmin sopivan Japanin makakin tuomisesta paviaaneja korvaamaan on kannatettava sinänsä, jos halutaan apinalaji, jota voisi pitää näytillä ympäri vuoden. Eläintarha voisi selkeämmin keskittyä pohjoisiin lajeihin ja eläinsuojelulliseen puoleen, johon sillä on muutamien uhanalaisten lajien geenipankkina hyvät edellytykset.

Eläintarhan johtokunnalla on tänään kokouksensa. Asialistaa ei Korkeasaaren nettisivuilla näkynyt. Oletettavasti asiaa siellä kuitenkin käsitellään, vastaahan johtokunta eläintarhan toimintaedellytysten myönteisen kehittymisen turvaamisesta. Terveiset vaan puheenjohtaja Seppo Rosenqvistille, intendentti Leif Blomqvistille ja eläintarhan johtaja Seppo Turuselle. Kansa huutaa boikottia.

Yllä oleva kirjoitus on yritykseni kirjoittaa lyhyt kolumni Palmenian luovan kirjoittamisen kurssilla.


Ei kommentteja: