torstaina, huhtikuuta 21, 2005

Odotettavissa konsertti-ilta Sibeliustalossa
Virkistystyöryhmä on taas ansiokkaasti järjestänyt halukkaille kulttuurinautinnon: Sinfonia Lahti esittää konsertissaan Mahlerin Kindertotenlieder-laulusarjan solistinaan Iris Vermillion, ja ohjelmassa kuullaan myös Arvo Pärtin kolmas sinfonia ja Robert Schumannin ensimmäinen sinfonia. Kapellimestarina konsertissa on japanilaissyntyinen Takuo Yuasa. Lilli Paasikiven piti alunperin esiintyä solistina, mutta hänen ilmoitettiin sairastuneen.

Hauskaa lähteä mukaan. Bussi noutaa meidät kirjaston edestä, perillä Lahdessa tutustumme Sibeliustaloon, käymme illan konsertissa ja palaamme sen jälkeen suorinta tietä Helsinkiin.

Viime konserttikäynnistä Lahdessa on kulunut pieni ihmisikä. Kouluaikana kävimme kerran Lammilta kuuntelemassa Lahden orkesterin esitystä. Se oli ensikosketukseni Sibeliuksen Karelia-alkusoittoon, ja olin myyty.

Nyt se sitten tuli, takatalvi. Roomassa kardinaalikollegio on saanut valituksi uuden paavin. Joseph Ratzinger - Benedictus XVI - kuuluu kirkon vanhoillisiin piireihin, mutta hän on jo niin iäkäs, 78, että hänen kautensa voi jäädä kirjoihin siirtymävaiheena uudistusmielisten noustessa niskan päälle seuraavaa paavia valittaessa. Ehkäpä hän yllättääkin, eikä niinkään vanhoillisuudellaan.

---
Otsikolla "Lähdetko Suomeen konsertoimaan?" kirjoitti Etelä-Suomen Sanomien Netlarissa Markus Luukkonen 21.4. kertoessaan Iris Vermillionille esitetystä odottamattomasta esiintymiskutsusta ja illan konsertin ohjelmasta. - Netlari/ kulttuuri/ avainsana musiikki

Alkumatkan Lahteen ajoimme sakenevassa lumipyryssä, mutta jo kaupunkia lähestyttäessä aurinko alkoi paistaa, ja saimme kuin lahjana kauniin illan ihailla Sibeliustaloa ulkoa ja sisältä ja läpi talon aukeavaa järvinäkymää. Oppaamme tutustutti meidät talon akustisiin hienouksiin, mm. kaikukammioon ja kertoi miten äänen kulkua säädellään avaamalla pieniä ovia.

Hienoa, että lahtelaiset päättivät rakentaa talon, vaikka epäilijöitä oli miltei puolet päättäjistä. Talo on osoittanut kulttuurin voiman kaupungin imagonrakennuksessa. Salpausselän kisat on saanut rinnalleen maineikkaan ja elinvoimaisen kulttuurilaitoksen. Bravo-huutoja ja tömistyksiä! En laskenut kuinka monta kertaa illan solisti ja kapellimestari kutsuttiin aplodein lavalle, suosionosoitukset olivat pitkät ja lämpimät. Varsinkin Vermillionin ääneen ja esitystapaan viehätyttiin.
- Ainakin huomasi, miten kovasti hänestä tykättiin, kuului kommentti korvan juuresta.
- Totta.

Koska olen käynyt perin harvoin konserteissa, tällainen tilaisuus oli juhlaa sinänsä.

Ei kommentteja: