tiistaina, lokakuuta 28, 2003

Liikkeelle
Näin Risto Vilhusen aamuisella hiihtolenkillä sivakoimassa Bisajärventietä kotiin päin. Himohiihtäjät aloittavat hiihtokauden ensilumien aikaan. Hiihtäminen on hänen tapansa ottaa maisema haltuun.

Siitä on vuosia, kun olen viimeksi hiihtänyt. Välineet ovat vielä tallella. Säännöllinen liikunta on lääke, joka pitäisi sokeriarvotkin paremmin kurissa. Parempi minäni patistaa liikkeelle, patalaiska haraa vastaan.

Suomalaisten painoindeksin keskiarvo 26,5 (1997) kertoo ylipainosta. Miehistä 49 ja naisista 33 % oli ylipainoisia. Painoindeksimme keskiarvo on amerikkalaisten tasolla. Helsingin sanomien "Pöytä on katettu" - sarjan artikkelissa vertailtiin ranskalaisten ja amerikkalaisten ruokailutapoja ja heidän painoaan. Ranskalaiset olivat painoindeksin keskiarvolla 24,4 mitattuna amerikkalaisia hoikempia, nämä taas ylipainoisia (26,6). Vaikka oma painoni on vielä normaalin rajoissa (24,8), painon pudotus olisi terveyden kannalta suotavaa. Diabeetikon ruokavaliossa korostetaan painonhallintaa ja elämäntapaohjeissa liikuntaa. Itsekuria ja motivaatiota pakon edessä. Kehotan itseäni: "Ryhdistäydy!"

Ei kommentteja: