sunnuntaina, helmikuuta 08, 2004

Surkeaa yritystä
Ykkösdokumentti Maailmassa, joka lähetettiin 1.2. jäi askarruttamaan mieltä, semminkin kun blogimailmaan on ilmaantunut uskovaisten päiväkirjoja, jotka ovat kuin toisesta maailmasta.

Ohjelmassa seurattiin kahden keski-ikäisen lestadiolaistaustaisen miehen elämänvalintoja. Hieroja Mikko Karjalaisen elämän perusta oli elävässä uskossa lestadiolaisyhteisössä, ja kutsumustaan hän toteutti harmonisella tavalla yhdeksänlapsisen perheen isänä osallistumalla arkisiin askareisiin, lastenhoitoon ja kasvatukseen. Hän henki tyytyväisyyttä ja piti yhteisönsä arvot kunniassa.

"Alussa ihminen loi Jumalan", luomiskertomuksen alku, niin kuin valokuvaaja Sakari Kiuru sen olisi halunnut kirjoittaa, kiteytti hänen käsityksensä uskonnon perustasta.
Yksinäinen ulkopuolinen, yhteisöstä eronnut ja perheen hylkäämä kyseenalaistaja, joka ei nuorena saanut vastauksia kysymyksiinsä, vaan ne kuitattiin synnintunolla ja armojulistuksella, oli hiljaisella tavalla traaginen persoona, surumielinen ja ymmärtäväinen. Hänelle oma juttu, valokuvaus, koitui pelastukseksi niin kuin hän jossakin kohdin sanoi.

[Olen aivan herpaantunut, koska loppuosa tekstistä häipyi taivaan tuuliin ja ääkköset eivät luonnistu alkuunkaan. Kaiken saa korjailla ja moneen kertaan. ]

Kirjoitin hänestä uhrina, hänen omansa häivyttivät hänet jopa kuvista, ja olin sydämistynyt siitä epäkristillisestä torjunnasta ja kylmyydestä millä häntä kohdeltiin.
Uskontojen uhrien tuki ry tekee hyvää työtä, kun se "pyrkii ehkäisemään ongelmia käsittelemällä julkisesti asioita, jotka aiheuttavat ahdistusta uskonnollisten yhteisöjen jäsenille".

En voi sanoa tuntevani uskonnollisia liikkeitä pintaa syvemmältä, mitä nyt olen niistä lukenut. Ulkopuolisille niissä on mielenkiintoa siksi, että ne ovat vahvasti yhteisöllisiä, omine tapoineen ja rituaaleineen, eivätkä aina suosi avoimuutta. Mielikuvamme eivät siksi ole välttämättä paikkansapitäviä.

Etsiessäni viitteitä lestadiolaisuudesta ja Lars Levi Laestadiuksesta löysin mm. Ari Rantavaaran jutun "Uskonnollinen kokemus Kalle Päätalon Iijoki-sarjassa"
Tuntematon Lars Levi Laestadius
Timo Holma: Lestadiolaisuus kansanliikkeenä
Lars Levi Laestadius - mies Pajalasta. - Tornion kaupunginkirjaston kokoelma
Markku Ihosen lestadiolaisuutta käsittelevät julkaisut
Vanhoillislestadiolaisuus

Aamenesta öylättiin - kirkollinen sanasto

Ei kommentteja: