keskiviikkona, toukokuuta 12, 2004

Mikä on herran nimi tänään?
J.V. Snellmanin ja Suomalaisuuden päivänä Elisa tarjosi linkit Historialliset humanistit -sivuston Snellman-sivulle ja Suomalaisuuden liittoon, jonka sukunimisivulta poimin otsikoksi Snellmanin piikikkään kysymyksen Lauri Kivekkäälle (Stenbäck). Vuoden 1906 suuri nimenmuutos J. V. Snellmanin 100-vuotispäivänä oli Johannes Linnankosken alulle paneman kampanjan tulosta. Tuolloin 25-35000 ihmistä vaihtoi sukunimensä suomenkielisiksi "poliittisena eleenä ja kansallisena mielenilmaisuna". Jossakin vaiheessa Akseli-vaarini (äidin isä) vanhemmat olivat muuttaneet nimensä Ackerholtzista Aroseksi, mutta veljessarjaa kutsuttiin kylällä vielä pitkään Holstin pojiksi.

Nykyään sukunimeä ei juuri vaihdeta poliittisena eleenä. Suomalaisuuden liitto on keskittynyt lähinnä pakkoruotsin vastustamiseen ja suomen kielen saamiseksi tasavertaiseksi ruotsin kanssa kaksikielisillä paikkakunnilla ja Ahvenenmaalla.

Suomen mielen pääkirjoituksessa Suomalaisuuden uusi hyökyaalto Heikki Tala menee vieläkin pidemmälle:
"Yhä useampi suomalainen on sitä mieltä, että tämän maan tulee olla virallisesti yksikielinen - suomenkielinen. Kaikissa naapurimaissamme on paljon suurempia kielellisiä vähemmistöjä, mutta siitä huolimatta ne ovat virallisesti yksikielisiä niin, että vain enemmistön kieli on virallinen. Tällaista uutta suomalaisuuden hyökyaaltoa nyt tarvitaan. Haasteemme suomalaisuuden säilyttämiseksi yhdentyvässä Euroopassa ja globalisoituvassa maailmassa ovat valtavat."

Putkinäköisyyttä omimmillaan!

Ei kommentteja: