lauantaina, marraskuuta 20, 2004

Talvikeli
Aamun kymmenen asteen pakkasesta sää on lauhtunut tuntuvasti ja lunta on kertynyt muutaman sentin verran. Vantaalla ei ollut samanlaista lumimyräkkää kuin Helsingissä, missä lunta satoi parikymmentä senttiä ja liikenne sotkeutui täysin. Raitiovaunut eivät pysyneet aikataulussa ja joutuivat etsimään kulkukelpoisia reittejä, kun harjauskalusto ei pystynyt pitämään vaihteita puhtaina. Ensimmäinen kunnon lumisade onnistuu aina saamaan aikaan kaaoksen. Olimme autolla liikkeellä Tikkurilassa. Liikenne sujui mallikkaasti, kuljettavat ottivat tuntumaa lumikeliin. Pekkakin testaili jarrutuksen tehoa ja liukkautta kurveihin tullessaan.

Bussilakon loppuminen tuntuu todennäköiseltä, kun Autoliikenteen Työnantajaliitto ilmoitti tänään halukkuutensa neuvotteluihin AKT:n kanssa. Valtakunnansovittelijan toimistossa istutaan neuvottelupöytään, jos Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto vastaa kutsuun myöntyvästi. Ja miksi ei vastaisi? Lakon tarkoitushan oli saada työnantajapuoli neuvottelemaan määräaikaisten työsuhteiden käytöstä. Ihmeen jääräpäisesti työnantajapuoli piti kiinni kannastaan, ettei laittomasti lakkoilevien kanssa neuvotella. Tarvittiin tukilakkojen paine ja laajenemisen uhka, että mieli muuttui.

Työviikon varrelle mahtui annos dramatiikkaa, kun torstaina iltapäivällä kello neljän aikoihin hälytyskellot pärähtivät soimaan tulipalon merkiksi. Väki poistui rauhallisesti sisätiloista ja osa kerääntyi eteiseen seuraamaan palomiesten touhuja. Sisääntulijat pysäytettiin ja filosofitilaisuuden yleisö sai odottamattoman lisän ohjelmaansa. Jankke, eräs vahtimestareista lähti kartan kanssa palomiehen avuksi paikallistamaan hälytystaulun valopisteen ilmoittaman ongelmakohdan sijainnin. Pian kuulimme radiopuhelimen välittämän sanoman. - Savua ja hajua. Hälytys oli aiheellinen, mutta onneksi ei vakava. Aiheuttajaksi selvisi kärähtänyt lamppu kellaritilan käytävässä. Huokaisimme helpotuksesta. Luolaan hälytyskellot eivät kuuluneet ja joku sanoikin kahvipöydässä, että he olisivat olleet onnellisen tietämättömiä asiasta, vaikka koko kirjasto olisi palanut maan tasalle.

Ei kommentteja: