maanantaina, helmikuuta 17, 2003

[2/16/2003 2:04:21 PM | Arja Leppänen]
6.1. Loppiainen
Pieni uutinen Hesarin sivuilla kertoi, että Salomonsaarten Tikopian ja Anutan saarten asukkaat olivat pelastautuneet luoliin, kun 30.12. riehunut hirmumyrsky Zoe pyyhkäisi yli saarten. Pitkään pelättiin koko väestön tuhoutuneen, kun ilmakuvissa ei näkynyt mitään elonmerkkejä. Pelastusretkikunta pääsi saarelle varhain eilisaamuna.
Tietoa Salomonsaarilta: www.sibconline.com.sb; www.peoplefirst.net.sb; www.pacificislands.cc; www.rambocam.com - Geoff Mackley.
Joulun päätteeksi maistelimme kardemumma-kaneli -kahvia, Lauri ja Eero riisuivat joulukuusen ja veivät sen ulos. Pekka rakentaa luukkua kissojen kulkureitiksi, ettei pannuhuoneen eteisen ovea tarvitsisi pitää koko ajan auki näillä pakkasilla. Viinimarjalikööriä on säästetty tarkoituksella loppiaiseen asti -- tilkkanen juhlakauden päätteeksi nautitaan tänään.
TV:stä tuli 1. osa sarjasta Venny.

Helsingin sanomissa 22.12.2001 ollut Venny Soldan-Brofeltin viinimarjalikööri- resepti, jonka Suomalaisen kirjallisuuden seuran kirjallisuusarkiston johtaja Anna Makkonen on kaivanut esiin arkiston kätköistä.


"Venny perkaa ensin kilon kypsiä mustia viinimarjoja ja kelpuuttaa mukaan vain marjoista suurimmat. Ne laitetaan puhtaisiin pulloihin, ja päälle kaadetaan litra viinaa tai rommia. Korkit suljetaan. Pullot saavat seisoa huoneenlämmössä; niitä ravistetaan silloin tällöin. Kolmen tai neljän viikon luluttua neste siivilöidään silkkikankaan läpi ja lisätään 400-500 grammaa sokeria, hopealusikalla hämmentäen. Sitten Venny kaataa juoman puhtaisiin, kuiviin pulloihin ja parafinoi korkit.
Sitten ei muuta kuin joulun odotusta!"

5.1. Pakkasen kourissa
Mittari on pysytellyt reilussa 20:ssa pakkasasteessa. Lauri huomasi eilen, että saunalle ei tule vettä. Vesijohto on jäätynyt. Vaikka lämmityskaapeli kytkettiin päälle ja lämminilmapuhallin otettiin apuun, jääeste ei ole vieläkään sulanut. Poltin käy miltei tauotta. Öljytankki tyhjeni heti uudenvuoden jälkeen, eikä toimitusta ole kuulunut - lupasivatkin varmuudella vasta 7.1. - niin että polttoöljyä on täytynyt hakea kanisterilla huoltoasemalta päivittäin. Miten sitä taaskin onnistuttiin jättämään tankin täyttö niin viime tinkaan, että öljy pääsi kovan kulutuksen vuoksi loppumaan, kun Neste ei kyennyt sitä toimittamaan kiireellisesti.
Klo 16.25 lämminvesijohto aukeni. Saa nähdä, kuinka pian kylmä vesikin juoksee. - Yllättävän pian, vähän ennen viittä. Saunailta pelastettu.

1.1.2003 Uusivuosi
Mäkiviikon perinteisessä uudenvuoden kisassa "Ahonen kaatui voiton Garmisch-Partenkirchenissä" (Hesarin verkkoliite)
Avauskierroksella Ahonen venytti 123 metrin hypyn ja oli kierroksen jälkeen toisena. Toinen hyppy lensi peräti 129 metriä, mutta Ahonen ei pysynyt jaloillaan. Peterka hyppäsi molemmilla kierroksella 123,5 metriä. Toisen tilan Garmischin kilpailussa jakoivat Itävallan Andreas Goldberger ja Puolan Adam Malysz.
Kahden osakilpailun jälkeen Ahonen johtaa mäkiviikkoa 513,1 pisteellä. Toisena on Peterka pistein 504,3. Hannawaldilla on 498,2 pistettä.

Yön valvomisen jälkeen vuoden ensimmäinen päivä kului lepäillessä ja TV:tä katsellessa. Pakkanen ei innostanut ulkoilemaan.

Uudenvuodenlupaus
Olen sittenkin päättänyt tehdä uudenvuoden lupauksen. Yritän pysyä paremmin työaikojen puitteissa. Vuoden viimeisellä jaksolla ylitunteja kertyi reilut 35 ja niistä vain 20 tuntia siirtyy seuraavalle jaksolle. Loput leikkautuvat pois.

Ei kommentteja: