maanantaina, helmikuuta 17, 2003

31.12.
Klo 21 ja ulkona jo räiskyy ja paukkuu, pakkasta - 27°. Kirjasto suljettiin jo klo 16 ja ehdin Jussin kanssa samaan bussiin kotimatkalle. Jussi on kuulunut uudenvuoden vastaaottoomme siitä lähtien, kun muutimme Sotunkiin. Yhtään vuotta ei ole jäänyt väliin. Nyt sulattelemme ateriaa, jonka söimme nälkäisinä liiankin nopeasti. Ruokaryyppy kuuluu aina tälle aterialle, samoin kahvi ja konjakki. Jussi hankkii perinteisesti juotavat, me tinat ja raketit. Sauna lämpiää, pian pääsemme kylpemään. Tuntuu mukavalta ajatella saunastapaluuta höyryävänä pakkasessa tähtien alla. -- Tuli hieman kiire. Selvisin saunasta viittä minuuttia vailllailla puolenyön. Kiedoin märän tukan vanhaan neuvostoliittolaiseen kukkahuiviin ja siitä vaan ulos raketteja ampumaan. Perhepakkaus herätti hilpeyttä pojissa. Siinä oli monta pientä tussahtajaa, roomalaisia kynttilöitä, perhosia ja muutama näyttävä raketti. Varpaita ja sormia alkoi jo paleltaa. Olimme tyytyväisiä, kun vihdoin pääsimme sisälle lämpimään. Poksautimme Elysee-pullon ja joimme uuden vuoden maljat. Tinat jäivät valamatta. Vanhemmat pojat menivät nukkumaan, vain Eero jaksoi seurustella kanssamme. Uudenvuoden lupauksia emme antaneet.
30.12.
Syntymäpäiväni, ilman suurempia juhlallisuuksia. Armi-serkku soitti perinteisen onnittelupuhelunsa Pietarista. Kärvistelevät siellä ankaran pakkasen kourissa. Mittari näyttää samoja lukemia kuin meidänkin, - 24°C. Huomiseksi on luvattu vielä kylmempää. Misha on kärsinyt eniten pakkasesta, koska hänen on ollut pakko olla töissä uudenvuoden sesongin takia joka päivä, viikonloppunakin. Yliopistolla on kolmen viikon luentoloma, eikä Armin ole pakko pistää nenäänsä ulos. Kertoi kyllä kävelleensä viitisen kilometriä etsiessään kaupoista sopivaa kangasta. Tiedotusvälineissä ihmisiä on varotettu menemästä ulos, jos aikovat ottaa uutta vuotta vastaan shampanjan ja vodkan voimalla, sillä lämpötilan on ennustettu laskevan - 30°:seen.

25.12.
Viluttaa. Kiertovesipumppu oli poissa päältä useamman tunnin. Pekka kävi iltayöstä katsastamassa öljytilanteen, sulki kiertovesipumpun siksi aikaa ja unohti käynnistää sen uudelleen. Puolen päivän aikaan ihmettelimme, miksi oli niin kylmä. Mittarissa vain 14°C. Aamulla oli ollut 21° pakkasta, mutta sittenkin. Silloin Pekalla välähti: kiertovesipumppu! Putket olivat jäätyneet eikä niitä ole saatu suliksi vielä klo 16.30 mennessä. Soitimme Papalle Kokemäelle, että tulemme käymään vasta Tapanina, kun jäätymisongelmasta on selvitty. Klo 16.45 - voimme huokaista helpotuksesta - keittiöön tulevan linjan putken jäätukos suli ja vesi patterissa kiertää taas.

24.12.
Jouluruoat melkein valmiina, kinkku vielä uunissa. Ja tietysti vesi loppui kaivosta juuri parahiksi. Ei kun kantamaan sitä varakaivosta keittiöön, vessaan ja saunalle. Onneksi siinä kaivossa on vielä mitä vintata.
Joulurauhan julistusta odotellessa lähetin vielä viimeisen e-kortin. Joulutervehdyksiä tuli Postin arvion mukaan tänä jouluna postitettua 53 miljoonaa kappaletta, nämä e-kortit vielä niiden lisäksi. Joulupukki lähti matkaan Korvatunturilta, kuulin. NASAkin kuulemma seuraa sivuillaan joulupukin matkaa!
Valittelin taannoin joulun tunteen puuttumista. Huomasin Hesarin gallupista, että tunne on tuttu puolelle kysytyistä. Kyllä se tunnekin sitten pikku hiljaa valtasi, kun joulun valmisteluissa edistyttiin. Lauri ja Eero leipoivat piparkakut: possuja, vadelmapossuja = kalkkunoita, karibuja = oinaita ja pieniä tähtösiä. Joulutortut tuli jo syötyä, mutta nämä kovat piparit kestävät pidempään. Kuusi (oli näköönsä nähden turhan kallis, 20 € ) odottaa ulkona sisään tuomista. Se on harva, vähän toispuolinen, mutta menettelee, kun saa kaikki koristelaatikkoon vuosien varrella kerääntyneet ihanuudet verhokseen. Kissat tulevat sitä kummastelemaan ja juovat vettä jalan alla olevasta pesuvadista. Kumma, miten kuusen kasteluvesi maistuu kissoille ja koirille.

17.12.
Ei vielä tunnetta joulun tulosta, vaikka kalenteria katsoessa se on jo pelottavan lähellä. Miten sitä taas kaiken ehtii tehdä? Tunnelmaa yritin herätellä hehkuviinillä - ja hetken jo luulin onnistuneeni. Meni ohi kuin haihtuva humala.

8.12.02
Itsenäisyyspäivä meni uutta ylioppilasta juhliessa. Lauri sai lakin Sotungin lukion itsenäisyys- ja ylioppilasjuhlassa 5.12. klo 13.15. OHJELMA: Suomen lippu ja uudet ylioppilaat tulevat sisään - Lippulaulu (Yhteislaulu) - Laulun voimaa (P: Laaksonen, Lukion lauluryhmä ja bändi) - Hymymatkalla Suomessa (Lukion ilmaisutaidon ryhmän käsikirjoittama esitys) - Sotaveteraanien viesti (Linda Lehto ja Petri Holopainen) - Rehtorin puhe ja ylioppilaaksi julistus (Päivi Sillanpää) - Gaudeamus igitur (Yhteislaulu) - Uuden ylioppilaan puhe (Tapio Nolvi) - Maamme (Yhteislaulu). Sotungissa lakitettiin 14 uutta ylioppilasta, 12 poikaa ja 2 tyttöä. Ohjelma oli itsenäisyyspäiväpainotuksen vuoksi ylevän juhlallinen ja samalla lämminhenkinen ja sitäpaitsi todella hauska Hymymatka-kuvaelmineen. Kyllä ne nuoret osaavat! Iso-täti Anna-Liisa oli todistamassa tapausta ja kertailemassa omia muistojaan. Kokemäkeläiset ja muut vieraat tulivat juhlimaan uutta ylioppilasta sitten itsenäisyyspäivänä.
Linnan juhlat ja "Kuokkavieraat" jäivät tällä kertaa kokonaan huomiotta. Katselin myöhemmin kuvia netistä, uteliaisuuttani.

3.12.02
Mieltäni askarruttavat taiteilijat, jotka ovat maalanneet muotokuvia itsestään. Kalervo Palsan Toinen tuleminen -näyttelyssä Kiasmassa oli vaikuttava kokoelma muotokuvia. Hänen tavoitteenaan oli maalata omakuva joka päivä. Olisiko nykyisessä nettipäiväkirjojen kukoistuksessa samaa pyrkimystä?



Ei kommentteja: