keskiviikkona, heinäkuuta 21, 2004

Naapuriapua
Naapurista, tien toiselta puolelta tultiin kysymään, mitä tehdä ampiaisille, jotka olivat tehneet pesiä lautaverhouksen alle uuteen taloon. Myrkkyjä oli jo kokeiltu, mutta teho ei ollut ollut toivotunlainen.

Enpä osannut paljon neuvoa. Muutaman puhelinnumeron, joihin ottaa yhteyttä. Mehiläishoitajain liiton sivuilla oli mehiläisparvien kiinniottajien yhteystietoja eri puolilta Suomea. Pääkaupunkiseudultakin löytyi kolme nimeä. Lisäsin heidät mehiläissivuni linkkiluetteloon. Ilmeisesti Google löytää sivun, koska töissä ollessani kännykkäni soi ja Pukkilasta tiedusteltiin, josko Pekka voisi tulla hakemaan parven talteen puutarhan omenapuusta. Ei voinut sillä kertaa, koska oli Keski-Suomessa työmatkalla. Sitä paitsi emme enää viime aikoina ole olleet mukana auttajaringissä. Silloin, kun vielä yhteystietomme olivat puhelinluettelossa, soittoja tuli monta kesässä. Yleensä kyseessä olivat ampiaispesät, joista haluttiin päästä eroon. Varsinaista mehiläisparvien kiinniottoa oli harvoin.

Olen ollut mukana, kun eräänkin kerran laudoitusta revittiin auki sorkkaraudalla, jotta päästiin käsiksi isoon ampiaispesään. Omistajan ei tullut surku seinää. Kuitenkin, oltaisiin päästy vähemmällä, jos olisi maltettu odottaa syksyyn. Ampiaiset korjaa kuolo, vain emo talvehtii. Kävisivät hävittämään pesiä silloin. Mutta ei. Niistä on päästävä eroon silloin, kun ne koetaan vaivaksi.

Meidän seinissämme asustaa jatkuvasti ampiaisia. Emme anna niiden häiritä. Yleensä. Kun seinää viimeksi maalattiin ja lautoja hakattiin paremmin kiinni, äkäiset ampiaiset häiritsivät työntekoa niin, että jouduimme turvautumaan myrkkyyn. Eivät ne pistä, jos niitä ei häiritse. Yhteiselomme on jatkunut välikohtauksitta taas jo pitkään.

Kerroin tapauksesta Pekalle, kun hän soitti Jyväskylästä. Hän arveli ampiaisemojen talvehtivan maassa tai jossakin muussa lämpimässä paikassa, joten syksyllä pesät jäävät tyhjiksi. Ehkä ne otetaan myöhemmin käyttöön. Sen hän myös sanoi, että turha on ampiaisia vainota, koska ne ovat hyödyllisiä eläimiä. Verottavat tuholaiskantaa kantamalla pesään liharuokaa jälkeläisilleen.

Ei kommentteja: