tiistaina, maaliskuuta 18, 2003

Eduskuntavaalien tuloksia ja analyyseja on kaikki lehdet täynnä, kuten olettaa saattaa. Olen silmäillyt niitä vasta päällisin puolin. Keskusteluissa eniten on puhuttanut Tony Halmeen saama suosio ja hänen harkitsematon lausuntonsa presidentti Halosesta. Tänään on ollut
anteeksipyynnön vuoro. Värikäs persoona on takuulla puheenaiheena jatkossakin. Eilen illalla Päivärinnan ohjelmassa, jossa oli mukana mm. Mikko Alatalo muutaman muun uuden kansanedustajan kanssa, Halme oli hanakasti äänessä. Harmi, että ohjelman ääni ja kuva eivät olleet synkassa ja kaikki yrittivät vielä puhua toistensa päälle.

Ääniharavien listalla naiset päihittävät miehet 6-4, eduskunnassa suhteet ovat toisin päin. Tanja Karpelan mahtava äänisaalis 19126 ääntä Uudellamaalla, kun vertaa sitä Jäätteenmäen 15657äänen määrään Helsingissä, kertoo, paitsi valovoimaisesta tähteydestä politiikassa, myös häntä äänestäneiden kaipuusta turvata "suuren kertomuksen" jatkuvuus. Eiväthän Kauniiden ja rohkeidenkaan katsojat haluaisi sarjan päättyvän. Muut listan naiset Saara Karhua lukuun ottamatta ovat puhdasverisiä poliitikkoja -- Siimes, Hautala ja Paasio. Miesten listalla Lipposen ja Itälän vanavedessä tulevat Tony Halme ja Antti Kalliomäki, urheilumiehiä. Rakastamme missejämme ja urheilijoitamme ja autamme heidät kernaasti ylös, jos heillä on pyrkyä ja kykyä.

Näissä vaaleissa paluun tekivät Kauko Juhantalo ja Arja Alho, molemmat suurilla äänimäärillä. Valtakunnanoikeuden tuomio ja syyt, jotka johtivat eroon ministerin tehtävistä ovat unohdetut -- anteeksianto on suloinen. Olin sitä mieltä, että Arja Alho ansaitsi uuden mahdollisuuden. Niinpä annoin ääneni hänelle. Hän on varmasti läksynsä oppinut ja entistä kypsempi poliitikkona.

Vaaliliitot ovat mielenkiintoinen mutta riskialtis tapa yrittää varmistaa ehdokkaan läpipääsy, kun voimat eivät yksin tunnu riittävän. Edellisissä vaaleissa Kristilliset olivat onnistuneet valliliitoissaan Keskustan kanssa ja saivat edustajiaan hyvin läpi. Tällä kertaa kävi toisin, Uudellamaalla vaaliliitto Perussuomalaisten kanssa auttoi Timo Soinin eduskuntaan ja Kristilliset jäivät ilman edustajaa.

Millainen hallitus saadaan? Suosituin veikkaus on punamulta. Toivotaan pikaista ratkaisua, ettei Suomi olisi toimitusministeriön varassa Irakin sodan syttyessä. Pahalta näyttää, Bush on antanut Saddamille 48 tuntia aikaa poistua poikineen Irakista, tai ...

Ei kommentteja: