maanantaina, maaliskuuta 10, 2003

HelMet-aineistohaussa - Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kirjastojen yhteistietokanta - on uutena palveluna Chat-neuvonta. Mielenkiintoinen tuttavuus. Kävin kysymässä erään puhelinasiakkaan puolesta, mistä sanonta "vihreä kateudesta" juontaa ja miksi väri siinä on vihreä, ja sain kehotuksen kääntyä Tietohuoltoaseman (information Gas Station - IGS) puoleen. Välitin kysymyksen sinne sähköpostitse, ja vastaus meni suoraan kysyjälle, joten kysymys on minulle vieläkin avoin.

Kupolisalin laaja Piazza academica on kuin labyrintti. Saa puikkelehtia väliseinien ja lasivitriinien välistä matkalla lukusaleihin, sillä kirjastoon rakennetaan suurta Kirjoituksen lumo -näyttelyä, johon aineisto on saatu Tanskan kuninkaallisesta kirjastosta. Näyttely avataan 18.3. Näyttelyyn liittyy myös mielenkiintoisia yleisöluentoja.
Lisää aiheesta kirjaston kulttuurikalenterissa.

Pekka luki minulle eilen illalla ääneen Helsingin Sanomien artikkelia puolalaisesta journalistista Ryszard Kapuscinskista, joka on kiertänyt raportoimassa sodista 1950-luvulta lähtien. Mieleeni jäi erityisesti se, mitä hän sanoi kielestä: "Agressio alkaa kielestä". Meitä valmistellaan henkisesti sotaan hyvän aikaa ennen kuin laukaustakaan on ammuttu. Kun kuulen tiedotusvälineissä puhuttavan Irakin toisesta sodasta, ikään kuin se olisi jo käynnissä, nousen luontaiseen vastarintaan.

Katsoin HelMetistä, onko Kapuscinskin paria käännettyä kirjaa hankittu pääkaupunkiseudun kirjastoihin? Ebenpuu on vain ruotsinkielisenä käännöksenä, Imperiumista on useampia kappaleita Helsingin ja Espoon kirjastoissa, Vantaalla vain Koivukylässä. Näyttävät olevan melko hyvin kierrossa, muutamat aivan tuoreita lainoja. Mielenkiinto heräsi ehkä artikkelin myötä. Ainakin minussa.

Ei kommentteja: