perjantaina, maaliskuuta 14, 2003

Vuoden kaunein kirja 2002
Vuoden 2002 kauneimmaksi kirjaksi Suomen kirjataiteen komitea valitsi kirjan Mariankatu viisi ja seitsemän. Kirjan on kustantanut Suomalaisen kirjallisuuden seura SKS ja painanut Salpausselän kirjapaino Oy. Teoksen on sitonut Mestarikirja. Graafisen suunnittelun ja sidoksen muotoilun on toteuttanut Tapani Aartomaa.
Perustelut:
"Vuoden kaunein kirja kelpaa esimerkiksi kirjataiteen kaikkien osien muodostaman ykseyden tärkeydestä. Siinä yhdistyvät tilaajien tarpeet, tekijöiden visiot, materioiden merkitykset ja kirjapainoprosessiin osallistuvien tieto ja taito. Mariankatu viisi ja seitsemän on tällainen teos. Nide, jossa kaikki painamisen olennaiset tekijät yhdistyvät.
On muistettava, että vain sääntöjen hyvä tunteminen voi vapauttaa tekijät niiden rikkomiseen ja uudistavaan, luovaan tekemiseen. Vasta silloin tietää mihin uudet ratkaisut ja materiaalissa olevat mahdollisuudet voivat teosta viedä. Tekemisellä on syy ja suunta ja kun siihen valjastetaan laadukas painatus lopputuloksena meillä on Vuoden 2002 kaunein kirja, jossa yhdistyvät hyvin työstetty typografia ja layout, hieno sidosasu ja hyvin suhteutettu tekstin ja kuvien vuorottelu sekä taidokas painaminen.
Kun lopputuloksen näkee ei voi kuvitella kuinka paljon työtä matkaan on kertynyt. Yksinkertaisuudessaan ja klassisuudessaan rohkea, esimerkillinen teos." -- Suomen kirjataiteen komitea

Fennica-tietokanta -- Suomen kansallisbibliografia

Tekijä(t): Suvanto, Pekka
Teoksen nimi: Mariankatu viisi ja seitsemän : taloutta, kulttuuria, politiikkaa ja rakennustaidetta /
Pekka Suvanto ; [kuvat: Helsingin kaupunginmuseo ... et al.]
Julkaistu: Helsinki : Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2002 (Salpausselän kirjap.)
Ulkoasu: 100 s. : kuv., kartt. ; 29 cm
Sarja: (Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia, ISSN 0355-1768 ; 888)
Aineisto: kirja
ISBN: 951-746-412-6 (sid.)
Kohdehenkilö: Borgström, suku
Borgström, Henrik, 1799-1883
Chiewitz, G. T. P., 1815-1862
Runeberg, Johan Ludvig, 1804-1877
Topelius, Zacharias, 1818-1898
Snellman, Johan Vilhelm, 1806-1881
Decker, Theodor
Mannerheim, Carl Gustaf Emil
Asiasana: talohistoriikit (ysa)
rakennukset (ysa)
paikallishistoriat (ysa)
arkkitehtuuri (ysa)
henkilöhistoria (ysa)
kulttuurihistoria (ysa)
historia (ysa)
Maantieteellinen asiasana:
Helsinki - Kruununhaka
Luokka: UDK:908 Helsinki
UDK:72

Yritin aamulla etsiä mainintaa 2002 kirjavalioista ja Vuoden kauneimmasta kirjasta internetistä, mutta en löytänyt. Töihin tullessani näin kahvilan näyttelyalueella telineessä Suomen kirjataiteen komitean tekstin, jossa luki "julkaisuvapaa 12.3.2003 klo 15!!!" Seitsensivuisessa monisteessa on esitelty arvosteluperiaatteet, Suomen kirjataiteen komitean työhön osallistuneet järjestöt ja laitokset sekä eri sarjojen -- kaunokirjallisuus, lasten ja nuorten kirjat, oppikirjat, tietokirjat, kuvateokset -- kirjavaliot ja onnistuneimmat suojapäällykset sekä erikoismaininta hyvästä sarja-asusta. Monistetta on jaossa runsaasti, jos jotakuta kiinnostaa. Kirjanäyttelyn voi katsoa matkalla kahvilaan. Sääli, että kirjoihin ei pääse käsiksi. Kirja on kuitenkin esine, jota täytyy voida lehteillä ja pitää kädessä. Vitriineissä näkee vain ulkoasun.

Ei kommentteja: