torstaina, syyskuuta 25, 2003

Kaksi totuutta
Outoa Taigaa: "Osapuolten näkemykset jatkosodan aikana Lapissa tehtyjen pertisaani-iskujen luonteesta ovat täysin vastakkaiset." Lapin Kansan artikkeli 24.9. kertoi moskovalaisen, kaupallisen television tekevän rajan molemmin puolin dokumenttiohjelmaa partisaani-iskuista.

TV2:n iskuista kertonut televisio-ohjelma, joka tuli ehkä vuosi pari sitten, on vahvana mielessäni. En tiennyt millaisessa hengenvaarassa rajan pinnassa asunut väestö Jatkosodan aikana eli. Miksi heitä ei evakuoitu pois? Muistaakseni se oli jonkun nimismiehen asenteista kiinni.

Hyvä, että venäläiset ovat valmiita avaamaan keskustelun, vaikka yleisölle se on varmaan melkoinen järkytys. Onhan partisaaneja pidetty sankareina.

Partisaanisodan sovitusseminaari Sodankylässä 27-29.09.2002 lausui julki mm. "Vaikka jatkosodan aikaisen partisaanisodan iskut siviilikyliin olivat ihmisoikeusloukkauksia tarkoituksenamme ei ole ollut järjestää mitään oikeudellista prosessia tai syyttelyä.

Tavoitteenamme on ollut tosiasioiden selvittely ja käsittely, joka johtaa myönteiseen tervehdyttävään prosessiin. Uskomme, että tosiasioiden käsittely vastavuoroisen sovituksen hengessä vapauttaa ihmiset molemmin puolin rajaa maittemme välillä käydyn sodan ikävistä taakoista."
Jatkosodan Siviiliveteraanit ry

Ei kommentteja: