sunnuntaina, syyskuuta 14, 2003

Reissussa Revalissa
Perjantaiaamuna oli aikainen herätys: kokoonnuimme puoli kahdeksalta Makasiiniterminaaliin matkataksemme Tallinnaan. 56:n hengen seurue hykkiläisiä oli lähdössä tutustumaan Eestin kansalliskirjastoon.

Siljan Super SeaCatillä Suomenlahden ylitys kävi nopeasti ja miellyttävästi. Olimme perillä jo klo 9.35 puolentoista tunnin ajon jälkeen. Perillä meitä odotti bussi, joka vei satamasta suoraan Eesti Rahvusraamatukoguun. Tutustuimme kirjastoon asiantuntevien oppaiden johdolla ja käyntimme päätteeksi varapääjohtaja Mihkel Reial kertoi kirjaston toiminnasta.

Rakennus on massiivinen, mielenkiintoinen sekoitus eri tyylejä ja suuruudestaan huolimatta viihtyisä. Palvelupisteitä ja lukusaleja oli meikäläisittäin ajatellen todella runsaasti. Huoneissa ja suurissa saleissa oli paljon näyttäviä viherkasveja. Missään en ollut nähnyt koko ikkunan peittävää Yön kuningatarta tai saniaista, jonka alle olisi voinut piiloutua. Taidetta oli myös esillä kaikkialla.

Matkan virallinen osuus päättyi klo 13, jonka jälkeen saatoimme suunnata kaupungille mielemme mukaan. Kävin Ainon, Arin, Outin, Pirkon, Ilmarin, Karin ja Marja-Liisan kanssa syömässä Glorian viinikellarissa "Toit ja vein" -menulta Pot au feutä talon punaviinin kera. Todella maukas ja kuuma annos.

Olde Hansa oli ollut monen valinta ruokapaikaksi. Vaikuttaa niin mielenkiintoiselta että aion käydä siellä joskus myöhemmin kiireettä. Kaitsulla oli tuomisina repussaan paikan hunajaolutta.

Ryhmällämme ei ollut kovin pitkää aikaa ruokailla, koska olimme menossa Kadriorgin palatsiin. Ilmar oli tilannut meille oppaan klo 15:ksi. Myöhästyimme hieman, koska kolarin takia jouduimme vaihtamaan ratikasta bussiin kesken matkan. Ilmarille paikka oli tuttu, koska hän oli työskennellyt siellä paperikonservaattorina seitsemän vuoden ajan. Palatsi oli hiljan entisöity ja sinne oli siirretty ulkomaisen taiteen kokoelmat. Palatsi on myös valtion päämiehen edustustilana. Viime vastaanoton jäljiltä erään salin takkoja koristivat vielä suuret kukkalaitteet.

Seisoskelu ja hidas hävely museossa sekä ripeä kulku puiston halki ratikalle väsyttivät ja saivat janoisiksi. Istahdimme heti ensimmäiseen Viruhotellin lähellä olevaan kahvilaan mielessämme kylmä olut. Ehdimme juoda niitä pari ennen kuin bussi satamaan lähti.

Paluu tuntui menevän hurauksessa. Ehkä asiaan vaikutti, että teimme matkaa baarin puolella hyvässä seurassa. Klo 21.10 ilta oli vielä nuori, joten poikkesin vielä yhdelle oluelle Kluuvikadun Belgeen ennen kuin sanoin jäähyväiset matkaseuralleni.

Ei kommentteja: