sunnuntaina, syyskuuta 07, 2003

Karjalan kunnailla
Uutinen luovutettujen alueiden palautusta vaativien mielenosoituksesta Eduskuntatalon portailla ja Venäjän suurlähetystön edessä herätti taas kiinnostukseni Karjala-keskusteluun. Mauri Rastas on koonnut sivun Keskustelu palautuksesta, missä käydään läpi virallisten tahojen ja kansalaiskeskustelun vaiheet. Mielenosoituksen järjestänyt Aluepalautus r.y. näyttää keskittyneen viime aikoina vaatimaan pakkoluovutetun maaomaisuuden takaisinsaamista.

Ainoa siteeni Karjalaan oli Räisälässä syntynyt anoppini, eikä hän tehnyt suurta numeroa karjalaisuudestaan. Hän lähti viimeisen kerran evakkoon 12-vuotiaana, eikä saanut enää nähdä synnyinseutujaan. Matka sinne oli jo varattuna, mutta hän joutui peruuttamaan sen sairastuttuaan. Oikeastaan kiinnostukseni on herännyt vasta hänen kuolemansa jälkeen. Ehkä vielä joskus käyn niissä maisemissa.

Karjala-keskustelun viriäminen on terapeuttinen ilmiö ja sikäli hyväksi. Poliittiset ja taloudelliset realiteetit eivät sitä voi estää. Karjalaisille ja heidän jälkeläisilleen Karjala on myytti. Sitä Karjalaa, jota he halajavat, ei ole olemassa. Ne, jotka haluavat maansa takaisin ovat valmiit hyväksymään palan toisenlaista Karjalaa.

Ei kommentteja: