perjantaina, tammikuuta 09, 2004

Kipupisteitä
Elina Sanan Luovutettujen palkitseminen Tieto-Finlandialla oli minulle uutinen, jonka huomasin vasta HS:n verkkolehteä selatessani. Onnitelut sinnikkäälle naiselle, joka on jaksanut penkoa aihetta 24 vuotta. Miksi muut historiantutkijat eivät aiheeseen tarttuneet kysyi Ylioppilaslehti numerossa 17/2003.
Y L I O P P I L A S L E H T I


Luovutetut sai Sadankomitean rauhanpalkinnon itsenäisyyspäivänä ja palkinnon perusteluissa nostetaan esiin totuuden merkitys menneisyyttä arvioitaessa.

"Sadankomitean mielestä oleellisinta ei kuitenkaan ole uhrien tarkan lukumäärän selvittäminen tai ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneiden etsiminen. Kysymys on viime kädessä siitä, hallitsevatko suomalaiset menneisyyttään totuudenmukaisten vai valheellisten mielikuvien avulla.
---
Sadankomitea pitää tärkeänä, että historian kipeistä kohdista voidaan keskustella ja pohtia myös suomalaisten osuutta toisen maailmansodan traagisuuteen. Sadankomitea toivoo itsenäisyyspäivänä, että tulevaisuudessa osaisimme suhtautua talvi-ja jatkosodan Suomeen kuin mihin tahansa sotaa käyvään maahan, jossa ensimmäisiä uhreja ovat totuus ja ihmisoikeudet."

Ei kommentteja: