lauantaina, tammikuuta 17, 2004

Pariisi muistoissamme
Mirja Bolgar kertoili Radio Peilin Merkkituote Pariisi -ohjelmassa muistojaan opiskeluajalta sodanjälkeisestä Pariisista, jonne hän oli matkustanut ensi kertaa vuonna 1948. Luxemburgin puistossa oli kuullemma silloin lehmiä käyskentelemässä.

Ohjelmassa haastattelun lomassa luettiin katkelmia Kristiina Rankin toimittamasta Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran viime vuonna julkaisemasta kirjasta Pariisi - kirjailijan kaupunki. (SKS:n toimituksia, 906)

Omat muistoni Pariisista ovat parikymmentä vuotta myöhemmältä ajalta, kesältä 1969.
Bois de Boulogne oli minun puistoni, jossa kävin usein työntelemässä hoitolastani. Elämä Pariisissa Neuillyn kulmilla vuosi Euroopan hullun kesän jälkeen oli idyllisen rauhallista, mitä ei olisi osannut arvata. Vasta syksyllä rautatielakko oli vähällä viivästyttää paluumatkaa, mutta ehdin lähteä päivää ennen sen alkua.

Bois de Boulogne näyttää olevan pahasti saarroksissa, kun katsoo panoraamakuvaa. La Défencen liike-elämän keskuksen tornit ovat pilaneet avaruuden tunnun.

Ottakaa huomioon, että olen nähnyt ne vain kuvissa.
Minun Pariisini oli vielä turmeltumaton. Kohta on pakko käydä itse toteamassa, onko vaikutelma niin paha kuin miltä kuvia katsellessa tuntuu.Ei kommentteja: