sunnuntaina, kesäkuuta 06, 2004

Etäisiä kaikuja
Iltapäiväksi on ennustettu ukkosta. Taivas on täynnään tummia pilviä, mutta vielä ei ole jyrähdellyt.

Ranskassa vietetään Normandian maihinnousun 60-vuotismuistopäivää. Saksalaiset ja venäläiset on kutsuttu ensi kertaa mukaan juhlallisuuksiin. - YLE24/Paavo Rytsä

Ronald Reagan on kuollut, kertoivat uutiset. Iäkkäin Yhdysvaltain presidenteistä ehätti 93:n vuoden ikään. Kahden kauden presidentti, joka virkaan astuessaan 1981 oli jo 69-vuotias, oli hämmästyttävän suosittu kansan keskuudessa. Kommenteissa korostetaan, että hän palautti presidentti-instituution arvokkuuden, nosti perinteiset amerikkalaiset arvot kunniaan ja joudutti kommunisminvastaisella strategiallaan Neuvostoliiton hajoamiseen johtanutta prosessia. Voittiko hän kylmän sodan ampumatta laukaustakaan, niin kuin Margaret Thatcher sanoi, jääköön politiikan- ja historiantutkijoiden selvitettäväksi. Kylmän sodan loppuaikoja, Reaganin toisen kauden viime vuosia käsittelee mielenkiintoinen sivusto Reagan & The Soviets, jonka kirjoittajasta en onnistunut saamaan selkoa.

Vaikka muistamme Reaganin parhaiten b-luokan filmien sankarina ennen hänen presidentiksi valintaansa, hänellä oli pitkä poliittinen ura takanaan.

Muistan hänet jo Kalifornian kuvernöörinä 60- ja 70-luvuilla, enkä vasemmistolaisena hurrannut hänen politiikalleen.

Ei kommentteja: