keskiviikkona, kesäkuuta 16, 2004

Verkkoja kokemassa
Synkät pilvet ja sadekuurot antavat sopivan tekosyyn istua sisällä koneen ääressä ja uppoutua netin syövereihin. Tietoyhteiskunnan Nousussa & Laskussa -listauksen linkki kohdassa 5: Suurten ikäluokkien etuoikeudet heitti Pelle Miljoonan sanoitukseen vuodelta 1996 Suuret ikäluokat.

Niillä on rahat - niillä on valta - tää on niiden yhteiskunta tuli mieleen eilen illalla, kun katselin valittujen europarlamentaarikkojen ikäjakaumaa. Niin se on, edelliset sukupolvet ovat tulppana nuorten pyrkimyksille. Neli- ja viisikymppiset veivät potin 10/14. Joukossa viisi sukupolveni, suurten ikäluokkien edustajaa. Kun seniorit saivat kaksi paikkaa, jäi nuoremmille vaivaiset kaksi. Tullakseen valituiksi heidän täytyi vetää mahtavat kampanjat.

Edustajien ikähaitari: 20-29: 1(Kauppi 29)/ 30-39: 1(Stubb 36)/ 40-49: 5(Takkula 40; Korhola 44; Itälä 45; Myller 47; Jäätteenmäki 49)/ 50-59: 5(Hassi 52; Lehtinen ja Väyrynen 57; Lax ja Seppänen 58)/ 60-69: 2(Virrankoski 60; Paasilinna 64)

Kun kerroin Eerolle kirjoittavani valittujen europarlamentaarikkojen ikäjakaumasta, hän kiinnostui. Minua vähän ihmetytti, kun hän sanoi politiikkaa vähän vanhempien lajiksi, koska nuorilla ei ole tarpeeksi kokemusta ja mainetta, että pärjäisivät vaaleissa. Nuorten ehdokkaiden vaikeus tulla valituksi johtuisi osaksi siitä, että heidän luonnollinen kannattajajoukkonsa jättää äänestämättä, kun ei usko äänestämisen vaikuttavan mihinkään. Voi sekin olla totta, kuten hän sanoi, että nuori saattaa mieluummin valita kokeneemman poliitikon kuin nuoren ehdokkaan, ellei tämä ole ylivertainen. Niin ajatteli hän, jolla ei vielä ollut äänioikeutta. Veljet taas käyttivät oikeuttaan olla äänestämättä. Minä en ilkeisi. Tuntuu, kuin menettäisin puheoikeuteni, ellen osallistuisi.

Ei kommentteja: