maanantaina, elokuuta 30, 2004

Ateena hiljenee
28. olympiadi sai päätöksensä eilen illalla Ateenassa kreikkalaisen musiikin ja tanssin säestyksellä. Olympialippu laskettiin alas ja luovutettiin seuraavalle isäntäkaupungille Pekingille, jonne KOK:n puheenjohtaja Rogge kutsui maailman urheilevan nuorison kisaamaan neljän vuoden kuluttua kiitettyään ateenalaisia onnistuneista, hyvin järjestetyistä kisoista.

Monien uusien ennätysten joukossa oli kiellettyjen aineiden käytöstä kärähtäneiden lukumäärä, 22. Ikävää oli myös Suomen kultamitalijatkumon katkeaminen. Ei meille monia mitaleita povattukaan. Sports Illustrated ennusti Suomen saavan kaksi hopeamitalia ja oikeaan osui, lajeista toinen meni pieleen. Sari Multalan ennustettu hopea purjehduksessa vaihtui perinteikkääseen painimitaliin, kun Marko Yli-Hannuksela paini hopeaa kreikkalais-roomalaisen painin 74 kilon sarjassa. Ennustettu skeetin hopeamitali toteutui, voitokkaana ei kuitenkaan kisannut Maarit Lepomäki vaan Marko Kemppainen.

"Heikosti meni", totesi Suomen joukkueen johtaja Kari Niemi-Nikkola: "Tulos oli odotettua heikompi, vain kaksi mitalia ja neljä pistesijaa. Vain osa urheilijoista ylsi normaaliin tulostasoonsa. Menestyminen edellyttäsi venymistä." -YLE Ateena2004 28.8.04
Miksi me emme osaa kilpailla? On masentavaa katsella ponnettomia suorituksia, kuunnella vähätteleviä selityksiä. Asenteessa on jotakin pahasti vialla, jos kova kilpaseura ei kannusta venymään parhaimpaansa.

Seitsemän sisupuukko-kunniakirjaa kisoissa sentään jaettiin, saajien joukossa Tarja Halonen, joka presidentillisen eleganssin sijasta pukeutui joukkueen edustusasuun tullessaan kannustamaan joukkojaan. Urheilullisista ansioista palkittiin uimarit Hanna-Maria Seppälä (12. 100 m:n vapaauinnissa) ja Eeva Saarinen, jonka SE-aika 200 m:n rintauinnissa oikeutti 22. sijaan, kajakkiyksiköiden 500 m:n melonnassa Jenni Honkanen, jonka sijoituksena oli 8. sija, yleisurheilussa 10-ottelija Jaakko Ojaniemi, jonka 8000 pisteen ylitys toi kisassa 16. sijan, ja itseoikeutetut sisupuukon saajat, hopeamitalistit Marko Kemppainen ja Marko Yli-Hannuksela.

Pohjoismaisessa vertailussa jäimme jumbosijalle. 75:stä mitalimaasta olimme 62. Iloitkaamme norjalaisten ja ruotsalaisten tasavahvasta menestyksestä: Norja 16. (5+0+1), Ruotsi 19. (4+1+2) ja Tanskan kahdesta kullasta ja kuudesta pronssista, jotka oikeuttivat 37. sijaan.

Ei kommentteja: