perjantaina, maaliskuuta 05, 2004

Maisema kuin ennenvanhaan
Tommin maininta pusikoitumisesta: "kaikenlaiset pensaat ja puut alkoivat peittää näkymiä. Vanhat valokuvat todistivat, että aiemmin maisemat olivat paljon avoimempia" palautti mieleen kylämme maisemointiprojektin, jota marraskuisessa tiedotteessa kuvattiin näin:

" Näkyvin muutos Sotungissa on tapahtunut nyt syksyllä. Kyläyhdistyksen toimesta on Sotungin laakson pellonojat karsittu sinne kasvaneesta pusikosta. Samaan aikaan teidenvarsien pensaikot on perattu Tielaitoksen ja alueen tienhoitoyhdistysten toimesta. Puiden ja pensaiden kaato jätettiin tarkoituksella syksyyn, jotta pusikossa pesivät pikkulinnut ehtivät saada pesueensa lentoon. Pensaikoissa pesiville lajeille jätettiin edelleen pesimispaikkoja, kaikkea ei toki kaadettu. Mutta toivottavasti tämä karsinta suo paremmat pesimismahdollisuudet taantumassa oleville lajeille, kuten esimerkiksi pensastaskulle ja peltosirkulle. Riittävä suojavyöhyke säilyy vaikka pensaikko onkin raivattu. Kyläläisten suusta on kuultu kiittäviä lausuntoja: 'Maisema on kuin ennenvanhaan'."

Tonttimme rajana olevat ojat ja puronvarsi putsattiin vähän liiankin innokkaasti, sillä siinä menivät pajukot, jotka ovat mehiläisten kevätkehityksen kannalta ratkaisevia. Kieltämättä tulos on esteettisesti onnistunut, avarat näkymät miellyttävät silmää. Toivottavasti satakielet löytävät vielä vanhat pesäpaikkansa.

Ei kommentteja: