sunnuntaina, maaliskuuta 21, 2004

Vastustamme, We protest
Irakin sodan alkamisen vuosipäivänä maailmalla on marssittu sodanvastaisissa mielenosoituksissa ja vaadittu joukkojen pois vetämistä. Espanjassa ja varsinkin Italiassa väkeä osallistui mielenilmaisuun sankoin joukoin, Roomassa arveltiin liikkeellä olleen miljoona marssijaa. - Reuters: "Thousands Worldwide Demand Troops Pull Out of Iraq"

Koto-Suomessa Pysäyttäkää sota -verkosto järjesti mielenosoituksia useilla paikkakunnilla, mutta sateinen sääkö, vai rauhanaktiivien väsähtäminen, oli syynä laimeahkoon osanottoon. Helsingissä viitisensataa henkeä noudatti kutsua. Nostan hattua niille jotka jaksavat ilmaista mieltään, vaikka tietävät, kuinka vähän sillä on poliittista merkitystä.

Enemmän kuin mielenosoitukset Irakin tilanteeseen ja amerikkalaisten vetäytymishalukkuuteen vaikuttavat poliittiset suhdanteet ja Bushin halu toiselle presidenttikaudelle. Ei mikään läpihuutojuttu. Irakin sodan vuoksi hallitus on kaatunut Suomessa ja Espanjassa. Kesäkuussa on Blairin vuoro mittauttaa kannatuksensa, eikä Bushilla ole montaa kuukautta enempää aikaa kääntääkseen äänestäjät puolelleen. Irakin oman hallinnon pystyttäminen ja vastuun siirto kesään mennessä sekä laajamittainen joukkojen kotiutus auttaisivat asiassa.

Ei kommentteja: