sunnuntaina, kesäkuuta 01, 2003

Tuomas Nevanlinna kaipaa Nytin kolumnissaan "Luokaton yhteiskunta" palavasti sivistysporvaria.

-- "Sivistysporvari antoi olemuksellaan ymmärtää, että korkeaan yhteiskunnalliseen asemaan liittyi tietty vastuu tai lunastusvelvoite: kulttuuriperinnön rikas hallinta ja hyvät tavat. Niiden kautta myös kansalle tarjoutui väylä arvostaa häntä.

Toisin on nykyään. Menestyjien aseman oikeuttaa pelkkä menestymisen tosiasia. Kuulin taannoin jutun uusrikkaasta, joka toistuvasti pysäköi Ferrarinsa kielletylle paikalle. Samahan se, kun on kerran varaa maksaa parkkisakot. Yhtään juttua en sen sijaan ole kuullut Nokia-miljonääristä, joka olisi perustanut kulttuuritoimintaa tukevan säätiön."

Yhteiskuntaluokkien uusjako ja heitä edustavat poliitikot Nevanlinnan mukaan:
"Nykyisin luokkia on kolmen sijasta viisi ja jokainen niistä on historiallisia puolivastineitaan verrattomasti viheliäisempi."
1. Kansainvälinen ja kasvoton pääomanomistajien luokka - Edustaja ? "Pääomanomistajia ei edusta kukaan, vain koko kuoro."
2. Menestyjät - "Jan Vapaavuoren voi nähdä papukaijailevan menestyjien ääntä."
3. Portfolioproletariaatti - "Portfolioproletaarien edustaja olkoon se, joka on voittanut 'Haluatko kulttuuriministeriksi?' -show’n."
4. Alaluokka - "Raatajat ovat huutaneet itsensä käheiksi, eikä heillä siksi enää ole julkista ääntä."
5. Luuserit - "Luusereiden kansanliike taas on Tony Halme. (Ja liikkeenä tässä on siis nimenomaan Halme eikä syrjäytyneiden oma yhteisö.)"

Ei kommentteja: