lauantaina, heinäkuuta 26, 2003

Kirosana: Tomi Mynttinen, Kuusankoski
Perhosen onneton lausahdus "Kuollut motoristi on paras motoristi" irrotettuna asiayhteydestään on saanut motoristit lähes lynkkausmielialan valtaan Suomi24-keskustelupalstalla. Kuten Janne vastauksessaan kirjoittaa - "kyseinen teksti oli tarkoitettu tyyli-/sannaliseksi voimakeinoksi pointin (liikennesäätöjen noudattaminen) tekemiseksi, joka tosin oli äärimmäisen huonosti ajoitettu ja osoitti hyvin huonoa makua ja empaattisuuden puutetta."

Siinä vaiheessa, kun Henryn linkin kautta siirryin palstalle seuraamaan keskustelua, Perhosen blogi oli hävinnyt, enkä tiennyt mitä hän oli kirjoittanut, niin kuin eivät keskusteluun osallistujatkaan.

Vaikka tilanne on tapauksena valitettava, se herättää kysymyksiä ja panee miettimään kirjoittelun etiikkaa. Ensinnäkin pitäisi seistä kirjoituksensa takana. Sanomisen vapautta seuraa vastuu, jonka kantamista ei saisi pakoilla. Jos on tullut kirjoitettua jotakin harkitsematonta, voi aina yrittää pahoitella tapahtunutta ja selittää asiat parhain päin. Yleisön reaktiota ei aina pysty ennustamaan. Se voi olla yllättävän vihamielinen.

Mitä tästä opimme? Kannattaa muistaa, että julkaiseminen on kirjoittamista yleisölle, ja lukijan reaktio on aina oikeutettu. Toivoisi harkinnan ja järjen käyttöä puolin ja toisin.

Ei kommentteja: