perjantaina, toukokuuta 16, 2003

Kaksi kulttuuria - edelleenkin - Kari Enqvistin puheevuoro humanistisen ja tietellis-teknisen kulttuurin välisestä kuilusta, kun oli kulunut reilu neljännesvuosisata englantilaisen kirjailijan C.P. Snow:n poleemisesta "The two cultures"-kirjoituksesta, sekä Kalle Michelsenin artikkeli Snown klassikko viimeinkin suomeksi Tieteessä tapahtuu 1998/7

Lueskelin Lumiadelan päiväkirjaa ja huomasin siellä monia viitteitä Ilkka Kokkarisen käsityksiin humanisteista. Koska olen hämmästellyt kirjoituksia itsekin, yritin selvittää, mitä tämä vihamielisyys ja halveksunta ilmentävät. Kokkarisen oma artikkeli kulttuurien kuilusta oli provosoiva, eikä sen vuoksi niin vakuuttava kuin esim. Enqvistin. Kokkarisen arvonihilismiä ja humanisminhalveksuntaa valottaa myös Studia Median/ TTKK haastattelu: "Humanisti kelpaa nippelitöihin" 7.2.2001.

Olen valaistunut. Outoa, etten ollut tajunnut kahden kulttuurin välisen kommunikaatio-ongelman johtaneen rintamalinjoihin, joiden juoksuhaudoissa käydään asemasotaa ja välillä yritetään vyörytystä.

Ei kommentteja: