perjantaina, huhtikuuta 18, 2003

Irakin museoaarteet rikollisliigoille? Unescon Pariisissa kokoontuneet museoasiantuntijat arvelevat Bagdadin arkeologisen museon ryöstön olleen etukäteen suunniteltu. Tähän viittaa sekin, että museon holveihin mentiin avaimilla. Ryöstelyn mahdollisuudesta oli varoitettu. 'Yhdysvallat on vastuussa' otsikoi HS pääkirjoituksensa 15.4. ja Bushin kulttuurineuvonantaja Martin Sullivan erosi vastalauseena armeijan kykenemättömyydelle suojella kulttuuriaarteita.
Hävityksen keskellä museon apulaisjohtaja taannoin itki sitä, että heidän kulttuurihistoriansa esineistöä oli tuhottu ja isku oli kohdistunut samalla kulttuuriin itseensä. Hän kysyi: Mitä on kansa ilman kulttuuriaan ja sen muistomerkkejä? Nöyryytykseen liittyi häpeää siitä, että heikäläiset itse olivat olleet tuhoamassa aarteitaan. Alueen esineistöä on kulkeutunut vuosisatojen varrella maailman museoihin. Amerikkalaisten kykenemättömyydessä suojella muinaismuistoja eräät arabit ovat nähneet tarkoituksellisuutta.

Kulttuuriesineistöön liittyy suuria symboli- ja tunnearvoja rahallisen arvon lisäksi. Kautta aikain niitä on ryöstetty ja viety sotasaaliina -- ja saaliista on haluttu pitää kiinni. Prahassa käydessä opas valitti, että suuri osa Tsekinmaan kulttuuriaarteistoa vietiin 30-vuotisen sodan aikana Ruotsiin, eikä niitä sieltä saada takaisin. Saksa ja Venäjä ovat käyneet neuvotteluja taidemaalausten palauttamisesta Berliiniin, jne.

Ei kommentteja: