sunnuntaina, huhtikuuta 13, 2003

Outoa Taigaa kertoi saaneensa pilkillä pikkiriikkisen ahvenen. Pilkkiminen ei kuulu harrastuksiimme, onkiminen kylläkin. Perheen muut jäsenet voivat viettää kesällä tuntikausia mato-ongella rannan kivillä. Saaliina on yleensä pieniä ahvenia ja särkiä. Eilen muistelimme 80-luvun alussa katiskaan uinutta ankeriasta. Se oli pelottavannäköinen otus. Metrin pituinen ja käsivarren paksuinen, ja sen väännössä oli voimaa. Ennätyskalat ovat 3,5 kg:n painoisia. Vahinko, ettei tullut punnituksi. Ankeriaan käärmemäinen vääntelehtiminen ja kappaleiden liike vielä pannulla paistettaessa oli minulle liikaa. Ei tehnyt mieli maistaa. Pekka kertoi Suomen ennätyshauen olleen hänen opettajansa isän pyydystämä Säkylän Pyhäjärvestä vuonna 1905. Se painoi 25,5 kiloa. Kokemäenjoesta saatu ennätyskala on 1914 pyydystetty 152-kiloinen sampi.

Millainen mitta on kerpu? Liittyy kalastukseen. -- 31 nahkiaista. "Kerpo on satakuntalainen mittayksikkö, jota käytetään nahkiaisia laskettaessa. 1 kerpo = 31 kpl, 1/2 kerpoa = 15 kpl (koko kerpossa yksi nahkiainen on siteenä)" - Mittojen muuntaja
Pekka muisti määrää nimitetyn kerpuksi. Sain maistaa joitakin vuosia sitten nakkilalaisia savustettuja nahkiaisia, kun hän toi niitä tuliaisiksi kerpon verran työmatkaltaan. Eivät olleet hassumpia.

Ei kommentteja: