lauantaina, huhtikuuta 19, 2003

Onko pääsiäinen sinulle uskonnollinen juhla? kysyy Elisa äänestyksessään. Prosenttijakauma oli klo 11.15 kyllä 32 ei 68, vastaajia 390. Suomalaisten uskonnollisuutta käsittelee myös Uutispäivä Demarin pääkirjoitus: "Uskonnollisuus säilynyt edelleen merkittävänä suomalaisten elämässä" esitellessään pääsiäisviikolla julkaistua tutkimusta ”Moderni kirkkokansa, suomalaisten uskonnollisuus uudella vuosituhannella”. HS esitteli viimeistelyvaiheessa ollutta tutkimusta 22.12.02 joulunajan artikkelissaan "Kirkon tilaisuuksissa käy viikossa puoli miljoonaa ihmistä".
Kirkosta eronneena pääsisäinen ei ole minulle henkilökohtainen lunastusnäytelmä, mutta on kulttuurillisesti ja sisällöltään kiehova aihe.
Ecce Homo - katso ihmistä -artikkelissa pääsiäisen kärsimysnäytelmästä taiteen kuvaamana Mia Tykkyläinen kehottaa: "Nyt pääsiäisenä voimme jälleen pohtia tätä: katsomme ihmistä, mutta mitä me todella näemme?" -- Elisabeth Ohlsonin näkemys Ecce Homo -teemasta herätti valokuvanäyttelyn katsojissa voimakasta torjuntaa ja vihaa. Oli niitäkin, jotka kokivat ymmärtäneensä jotakin oleellista kristinuskon ihmeestä, kuten Kanerva Eskola: Arki & Kulttuuri / kesäkuu 2000.

Ei kommentteja: