lauantaina, huhtikuuta 26, 2003

Oluen merkitys tähtitieteessä
Hannu Karttunen kirjoittaa essessään tähtitieteen tutkimuksen velasta oluenpanolle ja summaa: "Fysiikan perimmäisten periaatteiden, tähtien ja koko maailmankaikkeuden arvoituksen ratkaisemisessa oluella on ollut tärkeä asema. Oluen vaikutus ei kuitenkaan rajoitu vain historiaan, vaan se jatkuu edelleen viittoen ihmiskunnan tietä kohti yhä sumeampaa tulevaisuutta.

Carlsberg tekee merkittävää työtä paitsi valmistamalla olutta myös tukemalla tähtitiedettä. Carlsbergin säätiö ylläpitää La Palmalla toimivaa meridiaanikonetta, joka on yksi maailman johtavia astrometrisia havaintovälineitä. Säätiö kustantaa myös tähtitieteen professuurin. Mikseivät suomalaiset ole keksineet tällaista mahdollisuutta? Suomalainen olut on kylläkin kovin mautonta ja imelää sivistynyttä eurooppalaista makua ajatellen, mutta onhan meillä muita tuotteita.

Meillä pitäisi ehdottomasti olla Kanarialla tai mieluummin Gobin autiomaassa oma Koskenkorva Kaukoputki (juuri tällä tavoin kirjoitettuna, jotta Kirjoitus Rajoitteiset Mainos Henkilöt osaisivat sitä markkinoida, vrt. Merita Pankki). Ansioitunut tähtitieteilijä voitaisiin nimittää Koskenkorva Professoriksi."

Mitenkähän myöhään olisin tänään nukkunut, ellei Lauri olisi tullut yhdentoista aikoihin herättämään? Olivat antaneet nukkua siihen asti, kun Eero oli saanut leipomansa sämpylät uunista ulos. Mieluisat yllätykset jatkuvat.

Ei kommentteja: