tiistaina, elokuuta 12, 2003

Telakka kysyi
VENÄJÄ! Miten siihen oikein pitäisi suhtautua? Arvostaa ja ihailla vai vihata ja pelätä? Muuttoliikettä edustivat Suomesta Venäjälle muuttanut näyttelijä Ville Haapasalo ja Venäjältä Suomeen muuttanut Tatjana Solovjova.

Nyky-Venäjä on monelle nuorelle tuntematon, koska vain harva on käynyt siellä. Mieluummin matkustetaan Länsi-Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Minulla, kuten monilla ikäpolveni matkalaisilla, neuvostoajan kokemukset ovat vahvana muistissa ja tutustuminen uuteen Venäjään vasta alulla. Ennakkokäsitykset ja pelot leimaavat asennoitumista.

Toissakesäinen Laatokan ja Äänisen risteily oli neitsytmatka Venäjälle. Neuvostoliitossa olin käynyt viimeksi vuonna 1980. Viivyin silloin Armi-serkun ja hänen miehensä Mishan luona Leningradissa kutsuviisumilla kymmenen päivää.
Armi on pitänyt tiiviisti yhteyksiä kotimaahan, käynyt Suomessa aina pari kertaa vuodessa. Nytkin hän on tulossa Pietarista pariksi viikoksi 16.8., tällä kertaa yksin.
Odotan hänen tuloaan innolla. Koska minulla ei ole sisaruksia, hän on kasvinkumppaninani läheisin ihminen, jonka kanssa jaan lapsuuden ja nuoruuden muistot. Armin myötävaikutuksella Venäjäkin on tullut tavallaan tutuksi, vaikka en ole siellä ahkerasti käynyt.

Ei kommentteja: