sunnuntaina, elokuuta 03, 2003

Variaatioita rakkausteemaan
"Pentinkulman päivien tämän vuoden teeman Rakkauden arki ja pyhä esikoiskirjailijat halusivat muuttaa lauseeksi rakkauden arki on pyhä."
Aamulehti

"Esikoiskirjailijat miettivät muun muassa rakkauden aikamuotoa. Arno Kotro oli ehdottomasti imperfektin kannalla.
– Rakkauden arvon tajuaa vasta kun sen on menettänyt. Ihmiset puhuvat paljon menneisyydestä, ja aika näyttää glorifioivan kokemukset. Moni parisuhde noudattaa Raamatun syntiinlankeemustarinaa. Kun ihminen on karkotettu paratiisista, hän miettii, miten sinne pääsisi takaisin."

"Virpi Hämeen-Anttilan mielestä juuri imperfekti on rakkauden ongelma.
– Rakkauden pitäisi olla preesens, koska vain nykyhetkeen pystyy vaikuttamaan. Suhteisiin tuodaan paljon menneestä, vaikka pitäisi päästä menneisyyden yli ja elää tätä päivää. Rakkaushan on ennen kaikkea tekoja ja toimintaa."

"Kirjailija Claes Andersson kysyi Pentinkulman päivillä, onko rakastuminen luovuuden vai sekavuuden tila. Hän päätyi vastaamaan, että molempia.
– Jos ei ole kokenut sekavuustilaa, ei varmaan myöskään saavuta luovuuden täyttymystä. On niin kuin runoilija Lars Hulden on sanonut: Jos on kerran tippunut sateenkaarelta, on ollut sateenkaarella."

Rakkaus on ikuisuusaihe, ja kuten rakkausasiantuntijaksi nostettu Kotro sanoi: "Ihmetyttää, että pitäisi olla jotain sanottavaa kaikissa rakkauteen liittyvissä asioissa. Ja kuitenkin jokainen on omassa rakkaussuhteessaan asiantuntija."

Ei kommentteja: